Δίαιτα: Γιατί όλες αποτυγχάνουν; Γιατί είναι δύσκολο να χάσετε βάρος;

Η απώλεια βάρους εξαρτάται από τις θερμίδες που παίρνουμε σε σχέση με αυτές που καίμε, σύμφωνα με τη δρ Laura Lefkowitz, η οποία αποφάσισε να στραφεί στην επιστήμη της διατροφής αφού συνειδητοποίησε ότι, προτού να μπορέσει να ασχοληθεί με τον τομέα της υγείας, πρέπει να είναι η ίδια υγιής – μόνο που δεν είναι τόσο απλό. Η ίδια έχει βοηθήσει πάρα πολλούς ανθρώπους στην αποτελεσματική και μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους, από super models μέχρι και αυτούς που υποφέρουν από τις επιπτώσεις της κακής διατροφής, δημιουργώντας ένα ερωτηματολόγιο (Q&A) για τις ορμόνες, την αύξηση του σωματικού βάρους και την υπογονιμότητα.

Προφανώς, βοηθάτε πολλούς ανθρώπους στα ζητήματα της διατροφής. Ποια είναι η πραγματική ισορροπία όσον αφορά την απόδοση μιας δίαιτας; Για παράδειγμα, σε ποιο ποσοστό βρίσκεται η διατροφή, σε ποιο ποσοστό η άσκηση (ή η έλλειψη αυτής) και ποιο ποσοστό οφείλεται σε παράγοντες όπως η γενετική και οι ορμόνες; Είναι αληθές το γεγονός ότι το πρόβλημα περιορίζεται στις θερμίδες που προσλαμβάνουμε σε σύγκριση με τις θερμίδες που καίμε;

Δέκα χρόνια πριν, θα είχα αγνοήσει το φύλο των εξεταζόμενων και θα είχα απαντήσει 50% διατροφή, 20% άσκηση και 30% γενετική, ωστόσο η κλινική μου εμπειρία άλλαξε τα συμεράσματά μου. Πρωτίστως, πρέπει να σταματήσουμε να αποδίδουμε ευθύνες στα γονίδια και στις ορμόνες μας. Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται με 24.000 ίδια γονίδια, τα οποία ενεργοποιούνται ή απενεργοποιούνται με βάση τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Αυτό σημαίνει ότι τα γονίδια δεν είναι το πεπτρωμένο σας, οι δράσεις τους μπορούν να αλλάξουν ανάλογα με τον τρόπο που εκφράζονται. Στην ιατρική αυτό ονομάζεται διατροφογενετική, που σημαίνει ουσιαστικά ότι αυτό που τρώτε μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που τα γονίδιά σας εκφράζονται και να καθορίσει τα αποτελέσματα της υγείας σας. Ουσιαστικά, αυτό είναι το «είμαστε ό,τι τρώμε». Π.χ., τα λαχανικά μπορεί να ενεργοποιήσουν την έκφραση των καλών γονιδίων και τη σιωπή των κακών γονιδίων, το σώμα σας μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα και μπορείτε να ζήσετε μια υγιεινή ζωή. Η κατανάλωση ζάχαρης επεξεργασμένων υδατανθράκων και κακής ποιότητας λιπαρών τροφίμων μπορεί να επηρεάσουν βλαβερά τα γονίδια, με αποτέλεσμα την κακή υγεία.

Θεωρώ ότι οι ασθενείς χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: τους ορμονικά ευλογημένους και τα άτομα με ορμονικά προβλήματα.
Οι ορμονικά ευλογημένες γυναίκες μπορούν να χάσουν βάρος συνήθως με κάθε δίαιτα, αφού ανταποκρίνονται γρήγορα στις διατροφικές αλλαγές και διατηρούν την απώλεια βάρους τους. Από την άλλη πλευρά του φάσματος είναι οι ασθενείς με ορμονικά προβλήματα, οι οποίοι βρίσκουν την απώλεια βάρους πολύ δύσκολη. Μόλις μπουν σε κατάλληλη διατροφή, συμβαίνουν αλλαγές στη γενετική έκφραση και στις ορμόνες, που μετατοπίζουν το μεταβολισμό στο να καίει το λίπος που οδηγεί σε απώλεια βάρους. Μία γυναίκα με ορμονικά προβλήματα και μεγάλη μυϊκή μάζα μπορεί να χάσει βάρος κατά 85-90% από τη διατροφή και 10-15% από την άσκηση. Μέσω της σωστής διατροφής για την εκ νέου ευθυγράμμιση των ορμονών της μπορεί να μετατραπεί, να λειτουργήσει σαν ένα ορμονικά ευλογημένο άτομο και να αρχίσει να καίει λίπος αποτελεσματικά. Ωστόσο, οι γυναίκες με ορμονικά προβλήματα και μικρή μυϊκή μάζα είναι αυτές που χάνουν δύσκολα βάρος. Αυτές θα πρέπει να ακολουθήσουν μια πολύ περιορισμένη σε υδατάνθρακες δίαιτα, όχι μια διατροφή εξαιρετικά χαμηλή σε θερμίδες που θα ευθυγραμμίσει εκ νέου τις ορμόνες τους, προκειμένου να τους ισορροπήσει τα επίπεδα γλυκογόνου. Στη συνέχεια, θα πρέπει να αυξήσουν σημαντικά το χρόνο άσκησης. Τα βέλτιστα ποσοστά είναι 70% δίαιτα και 30% άσκηση. Το δύσκολο μέρος είναι ότι οι γυναίκες με χαμηλή μυϊκή μάζα είναι συνήθως αυτές που δεν ασκούνται, εξ ου και η υπανάπτυκτη μυϊκή μάζα που έχουν. Πρέπει όμως αυτές οι γυναίκες να μάθουν να ασκούνται τουλάχιστον 1 ώρα την ημέρα – ακόμα και μόνο το περπάτημα μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά.

 

211520f6c4dff2679a31b5ccb6899176_L.jpg

 

 

Όταν κάποιος από τους πελάτες σας αποτύχει να χάσει βάρος, ευθύνεται συνήθως αυτός;

Αυτοί είναι οι τρεις πιο κοινοί λόγοι που το χάσιμο βάρους αυξάνεται ή μειώνεται: 1) Η ακούσια μη συμμόρφωση, που είναι η αντίληψη ότι πρέπει κανείς να ακολουθεί μια δίαιτα καλύτερα από ό,τι πραγματικά είναι. Για παράδειγμα, ένας ασθενής έχει επιλέξει μια μερίδα λίπους στο μεσημεριανό γεύμα: δηλαδή, ή σάλτσα, ή τυρί ή αβοκάντο. Με τον καιρό βλέπω ότι ξεκινά την επιλογή 2 ή 3 μερίδων στο μεσημεριανό γεύμα, όμως, αν κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας προσθέσει 1-2 επιπλέον μερίδες του λίπους σε ένα γεύμα, αυτό ισοδυναμεί με 420 έως 2.500 επιπλέον θερμίδες, που θα επιβραδύνουν ή θα σταματήσουν την απώλεια βάρους. Οι άνθρωποι απογοητεύονται και πιστεύουν ότι η διατροφή δε λειτουργεί, ενώ στην πραγματικότητα είναι αυτοί που δεν τηρούν ακριβώς τη δίαιτα.

2) Τα BLΤ αναφέρονται στον όρο "Bites, Licks and Tastes." Για παράδειγμα, τρώτε τη σαλάτα σας με ψητό κοτόπουλο, αλλά κάποια στιγμή θα αρχίσετε να δοκιμάζετε μερικά από τα ζυμαρικά του συζύγου σας, στη συνέχεια θα δοκιμάσετε το παγωτό του παιδιού σας και θα πάρετε μια γεύση από το επιδόρπιο όταν είστε έξω με φίλους. Αυτές αποτελούν μικρές καθημερινές συνήθειες που μπορούν να σταματήσουν την απώλεια βάρους. Τα BLT είναι διαφορετικά από την ακούσια μη συμμόρφωση, επειδή οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι τα BLT δεν είναι διατροφικά φιλικά τρόφιμα και ξέρουν ότι είναι εξαπάτηση.

3) Ο παράγοντας της αναίδειας που προκύπτει όταν οι άνθρωποι έχουν χάσει ένα σημαντικό ποσό βάρους, αισθάνονται πιο σίγουροι και δέχονται φιλοφρονήσεις. Οι άνθρωποι αρχίζουν τις δοκιμές και οι πράξεις τους θα επηρεάσουν πραγματικά το βάρος τους. Η αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ και του ψωμιού θα κάνουν τα skinny τζιν σας σφιχτά και πάλι. Μόλις επιτευχθεί ο στόχος, η δουλειά σας δεν τελειώνει εκεί, θα πρεπει επιπλέον να διατηρήσετε την απώλεια βάρους σας.

Υπάρχει κάποια μέθοδος ώστε να έχουμε σίγουρη μακροχρόνια επιτυχία; Είστε υπέρμαχος του να καταγράφονται τα γεγονότα;

1) Ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα μέσω του φαγητού που καταναλώνετε είναι το κλειδί για την απώλεια βάρους. Όταν τρώτε ζάχαρη, στο σώμα απελευθερώνεται η ορμόνη ινσουλίνη για να κρατήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε φυσιολογικά όρια. Το γλυκογόνο λειτουργεί σε αντίθεση με την ινσουλίνη. Με την κατανάλωση τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες, λαχανικά χαμηλά σε υδατάνθρακες, άπαχες πρωτεΐνες, καθώς και μικρές ποσότητες υγιεινών λιπαρών μπορείτε να διατηρείτε το σώμα σε καλά επίπεδα γλυκογόνου καθώς η καύση του λίπους θα λειτουργεί αποτελεσματικά. Αυτό το είδος της διατροφής λειτουργεί καθολικά για όλους.

2) Θρήνησε, στεναχωρήσου, κλάψε και θύμωσε. Μετά βρες ένα νέο τρόπο να ζεις.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, θα πρέπει να κάνετε θυσίες. Θα πρέπει να εγκαταλείψετε τα πράγματα που πιστεύετε ότι σας κάνουν ευτυχισμένο, όπως πίτσα, τηγανητές πατάτες, παγωτά και ποτό. Αυτή η θυσία είναι πολύ δύσκολη για τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν το φαγητό για να παρηγορήσουν τον εαυτό τους. Το βάρος μου ήταν πολύ απογοητευτικό, αλλά επιτέλους προσδιόρισα την αιτία και αποφάσισα να αλλάξω τη συμπεριφορά μου. Όλη την εβδομάδα προσπαθούσα να χάσω βάρος, αλλά το σαββατοκύριακο έβγαινα έξω με τους φίλους για φαγητό και ποτό και την επόμενη ημέρα ήμουν απογοητευμένη με τον εαυτό μου αφού δεν είχα απώλεια βάρους. Έτσι αποφάσισα ότι η απώλεια βάρους θα μου φέρει περισσότερη ευτυχία από ό,τι το κρασί και τα τάπας θα μπορούσαν ποτέ να μου φέρουν. Ακόμη βγαίνω με τους φίλους μου, αλλά σταμάτησα να πίνω αλκοόλ και διαπίστωσα ότι έκανα καλύτερα την επιλογή τροφίμων γιατί σκεφτόμουν. Είναι λογικό να είναι αναστατωμένος κάποιος όταν πρόκειται να σταματήσει να καταναλώνει τα πράγματα που αγαπάει. Οι ασθενείς θα πρέπει να προσαρμοστούν στη ζωή χωρίς αυτά, θα πρέπει να βρουν ένα νέο τρόπο για να συνεχίσουν χωρίς αυτά. Έτσι θα πρέπει να βλέπουν τα ανθυγιεινά τρόφιμα. Αυτά τα τρόφιμα δε θα είναι μέρος της ζωής τους πια.

3) Ζητήστε βοήθεια.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η απώλεια βάρους είναι πιο επιτυχής όταν έχετε κάποιον δίπλα σας, είτε πρόκειται για έναν γιατρό, διατροφολόγο, προπονητή, σύζυγο ή φίλο. Πιστεύω ότι αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει κάποιος να μιλήσετε και να σας βοηθήσει να επανέλθετε όταν σκοντάψετε. Το να έχετε κάποιον δίπλα σας όταν είστε ψυχολογικά καταβεβλημένη κάνει τη διαφορά.

4) Κρατήστε αρχείο με το φαγητό που τρώτε.
Οι δίαιτες ανθρώπων που κρατούν αρχείο είναι πιο επιτυχημένες για δύο λόγους: μπορώ να ελέγξω τι κάνουν τις ώρες που δεν είμαι μαζί τους και να εντοπίσω τα λάθη που δε γνώριζαν ότι κάνουν και επίσης μπορώ να δω σε ποια σημεία εμποδίζεται η απώλεια βάρους τους, ώστε να μπορέσω να τους παρέχω τις κατάλληλες στατηγικές πρόληψης.

5) Να είστε ρεαλιστές και αφοσιωμένοι σε μεγάλο βαθμό.
Η απώλεια βάρους είναι μια περίπλοκη και μακροπρόθεσμη δέσμευση, μην περιμένετε να χάσετε όλα τα κιλά σε δύο εβδομάδες. Δεν υπάρχει εύκολη λύση και οι δίαιτες της μόδας δε λειτουργούν. Στην πραγματικότητα επιβραδύνουν το μεταβολισμό σας και σας οδηγούν σε διατροφικές ελλείψεις. Η αργή και σταθερή δίαιτα κερδίζει τον αγώνα. Η γρήγορη απώλεια βάρους δεν είναι καλή για τις ορμόνες, αφού θέτει το σώμα σε κατάσταση πανικού και επιβραδύνει το μεταβολισμό. Έτσι τον αναγκάζει να αποθηκεύει λίπος. Χάνοντας 0,5-2lbs την εβδομάδα είναι ένας υγιής στόχος, που όλοι κατά κάποιον τρόπο μπορούν να πραγματοποιήσουν.

Πηγή: goop.com

Από τον Σωτήρη Καμπέρη.

FLORABELLIO - DIPTYQUE
BRONZE GODDESS