Το ντοκιμαντέρ για τη βασιλική οικογένεια που δεν θέλει να δούμε η βασίλισσα Ελισάβετ

queen elizabeth ii lunches with prince philip and their news photo 141707885 1534960553

 

 

 

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα "εκ των έσω" πορτρέτα της βρετανικής βασιλικής οικογένειας παρουσιάστηκε στο κοινό σε ντοκιμαντέρ το 1969 και έκτοτε δεν προβλήθηκε ποτέ ξανά. Πρόκειται για το ντοκιμαντέρ "Royal Family" και λέγεται πως πίσω από την "απαγόρευση" της προβολής του βρίσκεται η ίδια η βασίλισσα.

Η ομάδα ντοκιμαντέρ του BBC του Richard Cawston ακολουθούσε με κάμερες τα μέλη της βασιλικής οικογένειας επί 18 μήνες, καταγράφοντας εικόνες όπως τον πρίγκιπα Φίλιππο να ψήνει ψάρια στο Balmoral και τη βασίλισσα να κάνει small talk με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον.

Σύμφωνα με διάφορους royal experts, η προβολή του ντοκιμαντέρ άνοιξε την πόρτα στην αδιάκριτη προσοχή του κοινού και του Τύπου σχετικά με τη βασιλική οικογένεια, που μόνο μεγάλωσε με το πέρασμα του χρόνου, φέρνοντας τα μέλη της σε δύσκολη θέση.

Αρχικά η βασίλισσα είχε δώσει την έγκρισή της για την προβολή του δίωρου ντοκιμαντέρ. Το μόνο για το οποίο είχε φέρει αντίρρηση ήταν η διάρκειά του, αλλά ο σκηνοθέτης Dick Dawson την έπεισε πως δεν ήταν πολύ μεγάλο.

Όταν προβλήθηκε στις 21 Ιουνίου 1969, το παρακολούθησαν τα τρία τέταρτα του βρετανικού τηλεοπτικού κοινού. Η προβολή του είχε θεωρηθεί μια επιτυχημένη κίνηση για τους Windsor, αλλάζοντας τη μέχρι τότε απρόσιτη εικόνα τους, παρουσιάζοντάς τους σαν μια συνηθισμένη οικογένεια.
Ήταν η πρώτη φορά που το κοινό έβλεπε τους Windsor να μιλούν μεταξύ τους, να αστειεύονται.
Σαν ένας προπομπός των reality προγραμμάτων, ανέβασε τη δημοτικότητα της βασιλικής οικογένειας, όπως όμως έγινε αντιληπτό με το πέρασμα του χρόνου, τελικά μετέτρεψε τα μέλη της σε διασημότητες για τις οποίες ο κόσμος είχε ολοένα και περισσότερη περιέργεια.
Κατά κάποιο τρόπο αντικατέστησε τη μαγεία που κάλυπτε μέχρι τότε τη βασιλεία με τη λάμψη της δημοσιότητας.

 

 

hbz royal family documentary 593180704 1534971028

 

"Πιστεύω ότι ήταν μια ανόητη ιδέα" θα δήλωνε χρόνια αργότερα η πριγκίπισσα Άννα. "Είχαμε ούτως ή άλλως την προσοχή στραμμένη επάνω μας από την ημέρα που γεννηθήκαμε και με αυτό το ντοκιμαντέρ τραβήξαμε ακόμη περισσότερο την προσοχή του κόσμου. Ήταν το τελευταίο πράγμα που είχαμε ανάγκη".

Έτσι, έκτοτε το ντοκιμαντέρ παραμένει στο αρχείο με τη βασίλισσα να έχει ζητήσει σύμφωνα με τους επαΐοντες να μην προβληθεί ξανά, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον.

Μερικά αποσπάσματα ωστόσο έχουν διασωθεί. Δείτε κάποια στο βίντεο που ακολουθεί.

 

Μιχάλης Αργυρόπουλος

Media