Στη Σιγκαπούρη, η Τέχνη και η Επιστήμη των Πολύτιμων Λίθων

Σιγκαπούρη: Ένα κόσμημα-καρφίτσα που απεικονίζει έναν ιπτάμενο φοίνικα που κρατά ένα briolette-cut κίτρινο διαμάντι των 96,62 καρατίων καλωσορίζει τους επισκέπτες στην έκθεση "Van Cleef & Arpels: Η Τέχνη και η Επιστήμη των Πολύτιμων Λίθων", στο Μουσείο ArtScience, στο ξενοδοχείο Marina Bay Sands.


Κανείς δε θα μπορούσε να μη δει το μυθικό πουλί, που είναι και το έμβλημα της έκθεσης και βρίσκεται σε πινακίδες και πανό που εμφανίζονται σε ολόκληρο αυτό το νησιωτικό έθνος. "Είναι η τέλεια εικόνα" δήλωσε η Catherine Cariou, διευθύντρια της πολιτιστικής κληρονομιάς του οίκου κοσμημάτων Van Cleef και μία από τους τρεις επιμελητές του. ''Τα κοσμήματα της χλωρίδας και της πανίδας είναι μέρος του DNA μας - το πουλί του παραδείσου είναι ένα δημοφιλές ασιατικό σχέδιο και το ράμφος του είναι ένα απίστευτο στολίδι''.


Το κίτρινο διαμάντι, που φοριόταν ως κόσμημα στη δεκαετία του 1930 από την πολωνικής καταγωγής τραγουδίστρια όπερας, Ganna Walska, έγινε μια παιδική δέσμη, όταν το 1972 ανατέθηκε στον Van Cleef να δημιουργήσει μία καρφίτσα προς τιμήν της γέννησης ενός παιδιού. Αυτό αποτελεί ένα από τα 430 κομμάτια κοσμημάτων και των 250 μεταλλικών στοιχείων, που εμφανίζονται σε μία αφήγηση που περιγράφει τη διαδικασία κατασκευής κοσμημάτων και τη μέθοδο της ορυκτολογίας. "Θέλαμε να συνδέσουμε τη δημιουργία της ίδιας της Γης με την ιστορία των πολύτιμων λίθων" δήλωσε ο Honor Harger, εκτελεστικός διευθυντής και επιμελητής του μουσείου ArtScience.

Η έκθεση έχει επτά ενότητες και η καθεμία συνδυάστηκε με ένα στοιχείο σχηματισμού λίθων, όπως είναι η πίεση, η θερμοκρασία, οι μεταφορές, το νερό, το οξυγόνο, η ζωή και η μεταμόρφωση. Οι επιρροές του Van Cleef διαφαίνονται στη λατρεία που έχει ο γνωστός οίκος στα ασιατικά και αιγυπτιακά μοτίβα, όπως είναι και το κόσμημα-βραχιόλι από πλατίνα, που δημιουργήθηκε μετά την ανακάλυψη του τάφου του Τουταγχαμών, το 1922. Επίσης, στην ενότητα "Εικόνες" υπάρχουν κοσμήματα που ανήκουν σε γνωστά ονόματα της διεθνούς σκηνής, όπως της Ελίζαμπεθ Τέιλορ, της Μαρίας Κάλλας, της πριγκίπισσας Γκρέις Κέλι του Μονακό και της πριγκίπισσας Faiza της Αιγύπτου.

 


Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να δουν χαλαζία 1.765 λιβρών, το μεγαλύτερο κρύσταλλο που βρέθηκε ποτέ στην περιοχή των Άλπεων, καθώς και μία πέτρα τεσσάρων δισεκατομμυρίων χρόνων, που φημολογείται να είναι η παλαιότερη του κόσμου.
"Θέλαμε να αποφύγουμε να κάνουμε την παρουσίαση πολύ απλή" δήλωσε ο Bruno David, ο τρίτος επιμελητής του γαλλικού Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας. 


Τέλος, η έκθεση, η οποία διαρκεί μέχρι τις 14 Αυγούστου, δημιούργησε τη δική της εφαρμογή στο διαδίκτυο και περιέχει δραστηριότητες για παιδιά, βίντεο από τεχνίτες κατά τη διάρκεια των εργασιών και το ολόγραμμα ενός κλιπ του 1938. "Θέλουμε να συνεπάρουμε το μυαλό των επισκεπτών μας" είπε η κα Harger.

 

 

Βάσια Δουκουμοπούλου