Ο άνθρωπος της Aναγέννησης, Karl Lagerfeld, διοργανώνει μια έκθεση φωτογραφίας στο Παλάτσο Πίτι της Φλωρεντίας

Το Pitti Palace είναι ένα γιγάντιο αναγεννησιακό κόσμημα της Φλωρεντίας, αποτελώντας την πρώην έδρα της οικογένειας των Μεδίκων - η πρώτη από τις μεγάλες ιταλικές οικογένειες ευγενών που δεν κέρδισαν τη θέση τους μέσω πολέμου, κληρονομιάς ή και γάμου, αλλά μέσω της επαγγελματικής δραστηριότητας του εμπορίου. Έτσι εξηγείται, ότι το palazzo βρίσκεται στην καρδιά του εμπορικού μεγαθήριου που είναι το Pitti Immagine, η εξαμηνιαία γιορτή μόδας της Φλωρεντίας. Οι επιδείξεις ανεβαίνουν συχνά με βάση το σκεπτικό του, (όπως η επίδειξη της VISVIM, στη Limonaia, στους κήπους Boboli), αλλά αυτή τη φορά η μόδα κατέλαβε το ίδιο το palazzo.

 

 

Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά. Πίσω στη δεκαετία του '50, επιδείξεις υψηλής ραπτικής (ή στα ιταλικά, οι λεγόμενες, Alta Moda) πήραν μέρος στη στολισμένη αίθουσα Sala Bianca του palazzo. Το συγκεκριμένο όνομα που σημαίνει ''λευκό δωμάτιο'', δεν παραπέμπει αρκετά στην πλούσια υφή των περίπλοκων τοίχων και των αστραφτερών πολυελαίων, αν και σίγουρα είναι όλα άσπρα. Στη δεκαετία του '60 η σάλα ήταν η αφετηρία για την ''αστρική'' σταδιοδρομία του Valentino Garavani.

 

 

Η έκθεση του Lagerfeld, το ''Visions of Fashion'', λειτουργεί με έξυπνο τρόπο και δεν κλέβει την παράσταση από τα ήδη υπάρχοντα αριστουργήματα που κοσμούν το εσωτερικό του Pitti Palace, όπως τα Raphaels, Titians και τα Caravaggios. Αντιθέτως, ο Lagerfeld παραθέτει τις εικόνες του ξεχωριστά, σε φωτεινά κουτιά ή σε διπλανά δωμάτια. Το Sala Bianca, εντωμεταξύ, έχει μεταμορφωθεί με κυματιστά χάρτινα πανιά που εκτείνονται από το δάπεδο μέχρι και την οροφή του, επιδεικνύοντας την υψηλής αισθητικής editorial του Lagerfeld, (συμπεριλαμβανομένων μια υπέροχη εμφάνιση της Maria Grazia Chiuri με Valentino και τη συλλογή του Pierpaolo Piccioli για την άνοιξη 2013). Όλα αυτά συνοδευόμενα από το ηχητικό τοπίο που επινόησε ο Michel Gaubert.

 

 

Τα δύο δωμάτια στο πίσω μέρος του palazzo, το Appartamenti degli Arazzi (τα λεγόμενα ταπισερί διαμερίσματα) φιλοξενούν φωτογραφίες που απέχουν από το φυσικό μέγεθος, απεικονίζοντας κλασικά θέματα σε αυξομείωση με τους γαλλικούς και βελγικούς απαγχονισμούς του 17ου αιώνα, που δίνουν στο χώρο το όνομά τους. Τα συγκεκριμένα δωμάτια είχαν αρχικά χρησιμοποιηθεί από τους Μεδίκους ως χώρος υποδοχής εκλεκτών προσωπικοτήτων, κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους στη Φλωρεντία. Ο Karl Lagerfeld (που έφθασε αργοπορημένος, ως συνήθως, η πτήση του προσγειώθηκε μόλις στις 06:15 μ.μ., για να παρευρεθεί σε μια εκδήλωση που έπρεπε να αρχίσει στις 6:00 μ.μ.) πραγματοποίησε το γύρο της Φλωρεντίας, μέσω της πλούσιας περιοχής του, η οποία περιβάλλεται από τα δικά του έργα τέχνης. Αυτός είναι ο άνθρωπος της Αναγέννησης.

 

 

''Karl Lagerfeld: Οράματα της μόδας''. Πραγματοποιείται στο Pitti Palace, στη Φλωρεντία, μέχρι τις 23 Οκτωβρίου 2016.

 

 

 

Πηγή: vogue.com

Βάσια Δουκουμοπούλου