O οίκος κοσμημάτων Bulgari γιορτάζει τη θρυλική συλλογή "Serpent" κοσμημάτων του με μια Έκθεση Τέχνης!

Σχετικά με τα θέματά της, η βασίλισσα της Μ. Βρετανίας του 19ου αιώνα, Queen Victoria, είχε μια φορά περίφημα παρατηρήσει: ''Το σημαντικό δεν είναι τι σκέφτονται αυτοί για μένα, αλλά αυτό που σκέφτομαι εγώ για αυτούς". Πράγματι, η βασίλισσα Βικτόρια ήταν μια γυναίκα που δε γινόταν εύκολα κατανοητή. Εκείνη υπερασπίστηκε και θέσπισε νέες ειδικότητες, όπως η φωτογραφία, αλλά όχι και τη δημόσια εκπαίδευση για την εργατική τάξη. Ήταν αναμφισβήτητα το πιο ισχυρό πρόσωπο (πόσο μάλλον για γυναίκα) στις μέρες της, παρ' όλα αυτά δεν ήταν φίλη με το εκκολαπτόμενο γυναικείο κίνημα δικαιωμάτων.

 

Όταν, στη συνέχεια, η βασίλισσα Victoria παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Albert ,το 1840, παρεμπιπτόντως, εκείνη του έκανε πρόταση γάμου, το δαχτυλίδι που επέλεξε ήταν από εντυπωσιακό σμαράγδι, με μια ρύθμιση χρυσού, δεμένο ώστε να θυμίζει το κεφάλι ενός φιδιού. (Το συγκεκριμένο κόσμημα ξεκίνησε μία φρενίτιδα, όσον αφορά τα κοσμήματα σε σχέδιο φιδιού, στην βικτοριανή εποχή της Αγγλίας.) Όπως και ο ιδιοκτήτης του, το φίδι έχει ένα σχήμα γεμάτο ασάφεια. Χάρη στον Αδάμ και την Εύα, μπορούμε εύκολα να το συνδέσουμε με τη διαφθορά, αλλά το φίδι δεν ήταν πάντα τόσο κακό. Μια επιστολή σχετικά με το νόημα του φιδιού σε διάφορους πολιτισμούς περιλαμβάνει την αυτοκρατορικότητα (την αρχαία Αίγυπτο), την αιώνια δύναμη της ζωής (στον ινδουισμό), τη γονιμότητα (Native American Hopi), την υγεία (στην Αρχαία Ρώμη), τη γνώση (Σέλτικ) και την καλή τύχη (στην Αρχαία Κίνα). Επίσης, το φίδι αποτελούσε πάντα ένα εξέχον προσάρτημα στην τέχνη, είτε στις δολοπλοκίες των προσωπογραφιών στην Αναγέννηση ή στα χαρούμενα έργα ζωγραφικής σε όλη τη Αρχαία Κίνα και στις γραφικές τοιχογραφίες του Keith Haring.

 

Η διαχρονική γοητεία και το κληρονομικό μυστήριο που εμπνέει το φίδι είναι αυτά που διατήρησε ο οίκος Bulgari. Αν και το διώροφο κοσμηματοπωλείο, που ιδρύθηκε το 1884, από τεχνική άποψη δεν άρχισε να πειραματίζεται με το μοτίβο μέχρι και τα τέλη του 1940, το αποτέλεσμα ήταν ότι το blockbuster «Serpenti» ρολόι του οίκου θα το έκανε συνώνυμο με το κοσμήματα σε σχέδιο φιδιού. Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο Bulgari θα παράγει κολιέ με σμάλτο, τσάντες με "Tubogas" λαβές, και λαμπερά βραχιόλια-χειροπέδες, δεμένα με μεταλλικό κούμπωμα. Η σειρά του οίκου, «Serpenti» θα γοητεύσει μια ακόμη γυναίκα γεμάτη με αντιφάσεις, την Elizabeth Taylor, της οποίας ο συμπρωταγωνιστής στην ''Κλεοπάτρα'', πέμπτος αλλά και έκτος σύζυγός της, Richard Burton, αστειευόμενος δήλωσε ότι το μοναδικό ιταλικό πράγμα που κατάφερε η Taylor να μάθει κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων στην Ρώμη ήταν η τοποθεσία του καταστήματος Bulgari.

Σήμερα, ο οίκος συνεχίζει την πλούσια παράδοση του, κυκλοφορώντας μία συλλογή από fine κοσμήματα, η οποία κάνει το ντεμπούτο της αυτόν το μήνα. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες συλλογές, τα τελευταία κομμάτια εστιάζουν κυρίως στο κεφάλι του φιδιού και όχι στο σώμα του, για ένα αποτέλεσμα πιο εγκεφαλικό (κυριολεκτικά και μεταφορικά), όπως το αποκαλεί και η καλλιτεχνική διευθύντρια, Lucia Silvestri, του οίκου Bulgari. Για να γιορτάσει την πρώτη κυκλοφορία τους στην αγορά, ο Bulgari διοργάνωσε την πρόσφατη έκθεση του «SerpentiForm»: το φίδι μέσω της τέχνης, κοσμήματα και σχεδιασμός, στο μουσείο Palazzo Braschi της Ρώμης. Στην επίδειξη υπάρχει και μια διαφοροποιημένη συλλογή από 32 αριστουργήματα - ένα επιχρυσωμένο βραχιόλι-φίδι, που χρονολογείται από το 1ο αιώνα π.Χ., στην Πομπηία, που εκτίθεται σε μια πραγματικά ''στοιχειωμένη'' εγκατάσταση ενός καθρέφτη, δημιούργημα του Βρετανού καλλιτέχνη Mat Collishaw, το 2013.

Τα καλά νέα για όσους έχασαν την παράσταση: ως εκ τούτου, ο οίκος Bulgari κυκλοφόρησε ένα αντίστοιχο βιβλίο, "The Serpent In Art". Είναι το τέλειο δώρο για τη γυναίκα που αγκαλιάζει τις αντιφάσεις, αλλά και τα διαμάντια της.

 

 

Πηγή: elle.com

Βάσια Δουκουμοπούλου