Η γκαλερί Victoria Miro παρουσιάζει με υπερηφάνεια τη νέα έκθεση της Yayoi Kusama

Χάρη στη θεατρικότητα και την ενέργειά της, συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους καλλιτέχνες της εποχής μας, ενώ, σύμφωνα με το περιοδικό ''TIME'', αποτελεί μία από τους 100 Ανθρώπους με τη Μεγαλύτερη Επιρροή. Η έκθεση περιλαμβάνει καινούργιους πίνακες, γλυπτές κολοκύθες και αίθουσες με καθρέφτες, καρπό του ακούραστου πειραματισμού και της διάθεσης περιέργειας που επιδεικνύει η Kusama εδώ και πάνω από μισό αιώνα.

 

Yayoi_Kusama.jpg

 

 

Yayoi_Kusama_Installation_View_Yayoi_Kusama.jpg

 

 

Yayoi_Kusama_Where_the_Lights_in_My_Heart_Go_2016.jpg

 

Πίσω από τη διάσημη καριέρα της κρύβεται η διαρκής εξερεύνηση της σχέσης μας με το απέραντο σύμπαν, στο πλαίσιο της οποίας η καλλιτέχνιδα ανανεώνει και επαναπροσδιορίζει συνεχώς το στιλ της. Για την έκθεση στην γκαλερί της Wharf Road, δημιούργησε τρεις μαγικές αίθουσες με καθρέφτες: την All the Eternal Love I Have for the Pumpkins, την Chandelier of Grief και τη Where the Lights in My Heart Go, οι οποίες τοποθετούν τον επισκέπτη σε ένα μαγικό κόσμο πολλαπλασιαζόμενων αντανακλάσεων.

 

Yayoi_Kusama_Chandelier_of_Grief_2016.jpg

 

 

Yayoi_Kusama_garden.jpg

 

Η Yayoi Kusama έχει αναπτύξει μια πρακτική που, αν και έχει κάποιους κοινούς δεσμούς με κινήματα όπως ο υπερρεαλισμός, ο μινιμαλισμός, η pop art, η εκκεντρική αφαίρεση και η φεμινιστική τέχνη, αντιστέκεται σε οποιαδήποτε συγκεκριμένη ταξινόμηση. Γεννημένη στην πόλη Ματσουμότο της Ιαπωνίας το 1929, σπούδασε ζωγραφική στο Κιότο προτού μετακομίσει στη Νέα Υόρκη στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και, μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1960, είχε ήδη γίνει ευρέως γνωστή στον αβανγκάρντ κόσμο για τα προκλητικά happenings και τις εκθέσεις της. Λένε ότι σήμερα δημιουργεί όλα τα έργα της σε ένα στούντιο κοντά στο ψυχιατρικό ίδρυμα του Τόκιο, όπου ζει οικειοθελώς από το 1977, καθώς, όπως δήλωνε η ίδια, είχε οπτικές και ακουστικές παραισθήσεις σε όλη της τη ζωή.

Πηγή: www.victoria-miro.com
Στέλλα Χαμακιώτη