Μια Pioneer ζωγράφος που είχε εμμονή με το αόρατο!

Πολύ πριν από τις ρυθμικές συνθέσεις του Kandinsky, το μαύρο τετράγωνο του Malevich, καθώς και τα αεροπλάνα πρωτογενών χρωμάτων του Mondrian, μία Σουηδή ζωγράφος, που ονομάζεται Hilma af Klint, δημιούργησε αφηρημένες μορφές στα έργα της. Ήδη από το 1906, ακριβώς 80 χρόνια πριν, τα πλούσια, λίγο ιδιότροπα έργα της να γίνουν διαθέσιμα στο κοινό. Θεωρείται «η πρωτοπόρος της αφαίρεσης», αυτή και ακόμη τέσσερις γυναίκες καλλιτέχνιδες είχαν σχηματίσει μια ομάδα που ονομαζόταν Τhe Five, που στόχο είχε να διερευνήσει τις πολλαπλές όψεις του πνευματικού κόσμου, ενώ παράλληλα εξασκούταν αυτόματα και η σχεδίαση - η συγκεκριμένη τεχνική θα συνδεθεί αργότερα με τον Andre Breton και το κίνημα του σουρεαλισμού.

Η Af Klint είδε τον εαυτό της ως ένα μέσο, με το οποίο οι αθέατες πνευματικές δυνάμεις μπορούν να εκφραστούν αυτούσιες. Τη γοήτευε ο αποκρυφισμός, ενσωματώνοντάς τον πιο μονιμότερα σε μία σειρά από 193 έργα με τίτλο: ''Ζωγραφική για το Ναό'', στα οποία και επικεντρώνεται το νέο βιβλίο ''Hilma af Klint: Ζωγραφίζοντας το αόρατο''. Οι περισσότεροι από τους καμβάδες της στη συγκεκριμένη συλλογή είναι αφηρημένα έργα, που φέρεται να ζωγράφισε κάτω από τη "διαταγή" του πνεύματος- παγκόσμιου ηγέτη- που ονομάζεται Ameliel.

Παρακάτω μπορείτε να ρίξετε μια ματιά σε μερικά έργα της Αf Klint, συμπεριλαμβανομένων των λουλουδιών επικαλυπτόμενων κύκλων σε εκρήξεις, χαριτωμένους κύκνους μερικώς αλληλένδετους, το γιν και το γιαν και μια σπείρα κελύφους που ακτινοβολεί μέσα από διάφορα μπλοκ χρώματος.

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: nymag.com

Βάσια Δουκουμοπούλου