Μια ματιά στην έκθεση 'Helmut Newton - A Retrospective' στο μουσείο Foam του Άμστερνταμ

Ο Helmut Newton, ίσως ένας από τους διασημότερους φωτογράφους μόδας του 20ού αιώνα, ήταν ένας αληθινός πρωτοπόρος. Το γυμνό, η ηδονοβλεψία, ο φετιχισμός, καθώς και το χιούμορ, ο θάνατος και ο ερωτισμός είναι κάποια από τα επαναλαμβανόμενα θέματα που πρωταγωνιστούν στη δουλειά του. Όπως έλεγε ο ίδιος, "Η δουλειά μου ως φωτογράφου πορτρέτων είναι να σαγηνεύω, να ικανοποιώ και να ψυχαγωγώ".

 

113.jpg

 

 

tmp800001903294414849.jpg

 

 

tmp799997632893157377.jpg 

Άρχισε να εργάζεται ως φωτογράφος πρώτα στη Σιγκαπούρη και μετά στην Αυστραλία στις αρχές της δεκαετίας του '50, αλλά παρέμεινε σχετικά άγνωστος μέχρι τα τέλη του '60 και τις αρχές του '70, όταν η δουλειά του άρχισε να τραβάει το βλέμμα της γαλλικής και της αγγλικής ''Vogue''. Η δεκαετία του '70 και οι αρχές της δεκαετίας του '80 ήταν μια εποχή κοινωνικής αλλαγής. Οι παραδοσιακές σχέσεις δύναμης άλλαξαν και ήταν μια περίοδος ένθερμης χειραφέτησης των γυναικών και πιο χαλαρών σεξουαλικών ηθών. Όλα αυτά απαθανατίζονται στις φωτογραφίες του Newton. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι ο Newton διατηρούσε στενές σχέσεις με τον Yves Saint Laurent και τον Karl Lagerfeld, δύο σχεδιαστές μόδας που έπαιζαν με τη σχέση άνδρα-γυναίκας και αγωνίζονταν για να δημιουργήσουν μια νέα, σύγχρονη εικόνα της γυναίκας.

 

tmp800003171555475457.jpg

 

 

tmp800003961221283841.jpg

 

Ο ίδιος δήλωνε: "Θεωρώ ότι είναι μεγάλη πρόκληση να δουλεύω μέσα σε μια κοινωνία που έχει κάποια ταμπού – και η φωτογραφία μόδας έχει να κάνει με μια τέτοια κοινωνία, η οποία έχει μεν ταμπού, αλλά στη συνέχεια να τα ξεπερνάει. Αυτό το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον".
Ο Newton αντιμετώπιζε τα ρούχα -ή μάλλον την έλλειψή τους- ως ένα μέσο να διηγείται μια ιστορία, τη δική του ιστορία, και ήταν γνωστός για την ικανότητά του να κινείται στα όρια σε ό,τι αφορά τη γυναικεία σιλουέτα. Οι γυναίκες και η δύναμή τους έπαιζαν πάντα πρωταγωνιστικό ρόλο στις φωτογραφίες του.

 

Helmut-8.jpg


Το μουσείο φωτογραφίας Foam στο Άμστερνταμ παρουσιάζει μια ανασκόπηση της δουλειάς του και εξυμνεί ορισμένες από τις πιο θρυλικές φωτογραφίες μόδας, τα πορτρέτα και τις γυμνές φωτογραφίες του διάσημου φωτογράφου. Η έκθεση 'Helmut Newton - A Retrospective' ξεκίνησε στις 17 Ιουνίου και θα διαρκέσει έως τις 4 Σεπτεμβρίου 2016. Περιλαμβάνει πάνω από 200 δείγματα της δουλειάς του Newton και έχει οργανωθεί σε συνεργασία με το Ίδρυμα Helmut Newton στο Βερολίνο.

 

Helmut-2.jpg

 

Πηγές: https://fashionunited.uk, www.foam.org

 

Στέλλα Χαμακιώτη