ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: ΤΟ ΜΗΛΟ ΤΗΣ ΕΡΙΔΟΣ ΜΙΑ ΓΡΑΒΑΤΑ

«Με αφορμή την εμμονική κακή σχέση που έχει ο νέος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με το ανδρικό αξεσουάρ που λέγεται γραβάτα, να πούμε λίγα λόγια, για να θυμούνται οι παλαιοί και να μαθαίνουν οι νέοι και οι νέες τι εστί cravat και πόση σχέση έχει με τον πολιτισμό και τη δημοκρατία και, γενικά, με την επιβλητική παρουσία ενός άνδρα.

Δεν ξέρω για εσάς, αλλά αν θυμηθώ, από τα χρόνια που εργαζόμουν ως στιλίστρια, δεν υπήρχε περίπτωση η γραβάτα να μην ήταν το Α και το Ω σε μια ανδρική εμφάνιση. Ένας άντρας μεταμορφώνεται με αυτό το αξεσουάρ με έναν αδιόρατο τρόπο σε μια πιο αρρενωπή παρουσία, που σίγουρα αρέσει περισσότερο σε εμάς τις γυναίκες. Όμως, πριν εντρυφήσετε στα παρακάτω πολύ ενδιαφέροντα περί γραβάτας, ας ευχηθώ να έρθει εκείνη η μέρα που θα αξιωθώ να δω τον πρωθυπουργό, αλλά και τους συνεργάτες του με κοστούμι και γραβάτα! Θα είναι η μέρα που, κατά τα λεγόμενά του, θα κουρευτεί το χρέος της Ελλάδας. Σίγουρα θα είναι η μέρα που θα κλαίμε από χαρά όλοι, αν έρθει (ΑΜΗΝ!), και η μέρα που εγώ θα κλαίω διπλά γιατί θα καμαρώνω και τον Αλέξη Τσίπρα με γραβάτα!!!! Ελληνίδες, Έλληνες, κάντε υπομονή!». Ε.Μ.

 
29b6e867a2e5d2bccb7d85f54ab0596d
 
icemax 926 16c7051e288356f685afa4a98e37dbf2
 
O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ορκωμοσία του.
 
 

Η ετυμολογία της λέξης γραβάτα (cravat, στα αγγλικά) προέρχεται από τη γαλλική λέξη cravate, δηλαδή Κροάτης, (Croat), καθώς η μόδα του μαντιλιού δεμένου γύρω από το λαιμό διαδόθηκε από τους Κροάτες. Η γραβάτα δεν εφευρέθηκε από αυτούς, αφού μορφές γραβάτας υπήρχαν από τα αρχαία χρόνια, ωστόσο ο μονάρχης Louis XIV της Γαλλίας υιοθέτησε το 1660 το στιλ που είχαν οι κροάτες μισθοφόροι. Ενθουσιάστηκε τόσο από αυτό το κομμάτι ύφασμα, που το επέβαλε στην κορυφή των τζάκετ των στρατιωτών και του άρεσε τόσο το οπτικό αποτέλεσμα, που εισήγαγε το κροατικό στιλ, καθιέρωσε τη γραβάτα και ίδρυσε το σύνταγμα των Royal Cravates, των Βασιλικών Γραβατών. Οι αξιωματικοί φορούσαν γραβάτες από μετάξι και άλλα υψηλής ποιότητας υφάσματα και οι απλοί στρατιώτες φορούσαν γραβάτες από κατώτερης ποιότητας υλικά. Η μόδα της γραβάτας πέρασε από τη Γαλλία στο Βέλγιο και στην Ολλανδία και από εκεί στην Αγγλία, όπου το νέο αξεσουάρ έγινε ευρέως γνωστό.

Mε τα χρόνια, η γραβάτα εξελίχτηκε και απέκτησε τον τίτλο του σημαντικότερου αξεσουάρ-συμβόλου στην ανδρική γκαρνταρόμπα. Στα μέσα του 20ού αιώνα μεταμορφώθηκε σχεδόν στη σημερινή της μορφή. Το 1920 ήταν μια σημαντική δεκαετία για τη γραβάτα. Ο σχεδιαστής Jessie Langsdorf εφηύρε ένα νέο τρόπο κοπής του υφάσματος, που έδινε τη δυνατότητα να γίνονται περισσότεροι κόμποι και νέοι τρόποι δεσίματός της. Τέτοια ήταν η απήχηση και η σημασία που δόθηκε σε αυτό το αξεσουάρ, που κυκλοφόρησαν και βιβλία για το πώς πρέπει να δένεται μια γραβάτα. Το πρώτο βιβλίο εκδόθηκε το 1618 με τίτλο «Necklothitania», ενώ το πιο εμπορικό βιβλίο εκδόθηκε το 1828 στο Παρίσι και περιείχε 32 τρόπους δεσίματος. Αν και υπάρχουν 85, θεωρητικά, τρόποι και 10 κόμποι για να δεθεί, ο πιο γνωστός και απλός είναι ο διπλός κόμπος του δούκα του Ουίνσδορ.

 

 

28

 

 

Necktie

Οδηγός δεσίματος γραβάτας.

 

 

Ο δρ Μάριαν Μπούσιτς, ιδρυτής και πρόεδρος της Academia Cravatica, θεωρεί τη γραβάτα σημαντική ανακάλυψη, σύμβολο του κομψού και πνευματώδους άνδρα, με το οποίο μπορούν να μεταβιβαστούν μηνύματα και αξίες και να υπάρξει επικοινωνία με όλον τον κόσμοΕκτιμά ότι η γραβάτα αλλάζει πλήρως την εικόνα ενός άνδρα και διαφυλάσσει τη δύναμή του, την οποία όμως δύναμη και αυτοπεποίθηση πρέπει να εκφράζει διαμέσου αποδεκτών κανόνων. Από την άλλη πλευρά, η γραβάτα με την πολυχρωμία της και την πειθαρχία του δεμένου κόμπου, είναι σύμβολο του πολιτισμένου κόσμου και ένδειξη δημοκρατίας. «Μπορούμε να πούμε ότι το μέλλον του κόσμου εξαρτάται από την υγιή σχέση ελευθερίας και υπευθυνότητας, που συμβολίζει η γραβάτα. Δηλαδή, η ελευθερία που δεν εκφράζεται με μέτρο μπορεί να οδηγήσει σε αναρχία και η υπέρμετρη υπευθυνότητα οδηγεί στη δικτατορία. Η γραβάτα συμβολίζει την ισόρροπη σχέση ελευθερίας και υπευθυνότητας, που είναι το θεμέλιο της δημοκρατίας και του σύγχρονου πολιτισμού».

 

white-dress-shirt-and-dark-purple-tie-and-charcoal-blazer-and-dark-purple-pocket-square-large-1687

Daniel Craig.

 

David-Beckham-Olympics-UpscaleHype-4

David Beckham.

 

media david cameron

O πρωθυπουργός της Αγγλίας, David Cameron.

 

 

moty-scout-life-matthew-mcconaughey-06

Matthew McConaughey.

 

H γραβάτα, λοιπόν, δεν είναι απλά ένα αξεσουάρ που έχει διακοσμητικό χαρακτήρα, αλλά στη σύγχρονη κοινωνία έχει αποκτήσει επικοινωνιακό χαρακτήρα που στέλνει κρυφά μηνύματα, ανάλογα με το στιλ της, το χρώμα της και το δέσιμό της, σαν ένας κρυφός κώδικας επίδειξης δύναμης. Δεν είναι τυχαίο πως στην Αμερική το χρώμα και το δέσιμο της γραβάτας του προέδρου παίζει μεγάλο ρόλο για τους επικοινωνιολόγους κάθε φορά που ο πρόεδρος απευθύνει το λόγο στον αμερικανικό λαό.

 

1082019032

Ο πρόεδρος της Αμερικής, Barak Obama.