3 μυστικά για να καταφέρετε να κάνετε διαλογισμό καθημερινά

Χιλιάδες χρόνια πρακτικής, καθώς και επιστημονικές αποδείξεις υποστηρίζουν τα οφέλη του διαλογισμού, οπότε η λογική λέει ότι δεν υπάρχουν πολλοί λόγοι να μη δοκιμάσουμε να τον βάλουμε στη ζωή μας.

 

Benefits-of-meditation-2.jpg


Όπως συμβαίνει όμως με κάθε καινούργια συνήθεια, δεν είναι και πολύ εύκολο να την εντάξουμε στην καθημερινότητά μας και να μείνουμε πιστοί σε ένα πρόγραμμα.


Διαβάστε λοιπόν μερικούς τρόπους, ώστε να καταφέρετε να κάνετε τακτικά διαλογισμό, με συγκεκριμένα βήματα που θα σας βοηθήσουν να μείνετε πιστοί στο στόχο σας.

 

o-MEDITATION-facebook.jpg


1. Ξεκαθαρίστε το «γιατί»
Κάθε επιτυχημένο όραμα ξεκινά από το «γιατί». Μπορεί να διαβάζετε καθημερινά άρθρα και να ακούτε τις συμβουλές του γιατρού σας, αλλά αν δεν ξεκαθαρίσετε μέσα σας γιατί θέλετε να κάνετε διαλογισμό, θα δυσκολευτείτε να εντάξετε την καθημερινή εξάσκηση στη ζωή σας. Και χωρίς εξάσκηση, ίσως να μην καταφέρετε καν να συνειδητοποιήσετε τι μπορεί να σας προσφέρει ο διαλογισμός. Σκεφτείτε λοιπόν πώς είναι η ζωή σας σήμερα και σε ποια σημεία θέλετε να βελτιωθείτε.


Τώρα, πάρτε ένα χαρτί και γράψτε πώς φαντάζεστε τη ζωή σας. Πώς θέλετε να ξυπνάτε το πρωί; Ποια στοιχεία του χαρακτήρα σας θέλετε να αξιοποιείτε περισσότερο στη δουλειά και στις σχέσεις σας; Σε ποια σημεία θεωρείτε ότι έχετε βαλτώσει; Ποια μοτίβα βλέπετε να επαναλαμβάνονται στη ζωή σας;

 

meditation.jpg


2. Σταματήστε να θεωρείτε το διαλογισμό αγγαρεία
Σε έναν κόσμο που βρίσκεται συνεχώς σε κίνηση, μπορεί να ακούγεται ελαφρώς παράδοξο το να κάτσετε απλώς κάπου ήσυχα. Ο διαλογισμός όμως δεν είναι κάτι που σβήνουμε από τη λίστα με τις δουλειές προτού περάσουμε στην επόμενη δουλειά. Είναι ο σκοπός, όχι το μέσο για να επιτύχουμε ένα σκοπό.


Ομορφύνετε το χώρο στον οποίο κάνετε διαλογισμό. Δημιουργώντας ένα καταφύγιο ή γεμίζοντας το χώρο με αντικείμενα, όπως κεριά, λουλούδια ή αρωματικά στικ, η όλη εμπειρία γίνεται πιο απολαυστική για τις αισθήσεις σας.


3. Θέστε ένα μικρό στόχο για αρχή
Ξεκινώντας να κάνουν διαλογισμό, πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ότι είναι υποχρεωμένοι να προσπαθούν να διαλογίζονται για πολλή ώρα. Αυτός ο τρόπος όμως τους οδηγεί συνήθως στην αποτυχία, καθώς οι ικανότητές τους δεν ανταποκρίνονται ακόμα στη φιλοδοξία τους.


Γι' αυτό, ξεκινήστε σιγά σιγά και χωρίς να πιέζεστε υπερβολικά. Καθίστε ήρεμα και συγκεντρωθείτε απλώς στην αναπνοή σας. 5 με 10 λεπτά είναι αρκετά στην αρχή.


Σταδιακά, καθώς θα αρχίσετε να συγκεντρώνεστε πιο εύκολα στην αναπνοή σας, μπορείτε να αρχίσετε να αυξάνετε το χρόνο διαλογισμού.

 

 

Πηγή: www.mindbodygreen.com

 

Στέλλα Χαμακιώτη