«Ναι, αλλά…»: γιατί αυτές είναι οι 2 χειρότερες λέξεις που μπορείτε να πείτε

Είναι πολύ εύκολο να φθονήσετε την επιτυχία των άλλων και να ξεκινήσετε να μιλάτε γι' αυτούς λέγοντας «Ναι, αλλά...»


Για παράδειγμα, κάποιος που ζηλεύει την επιτυχημένη επαγγελματική πορεία ενός γνωστού του λέει "Ναι, θα ήθελα να τα πηγαίνω εξίσου καλά με εκείνον... αλλά δουλεύει πάρα πολλές ώρες και έχει πολύ λίγο χρόνο για τον εαυτό του. Ποιος θέλει να ζει έτσι;»


Κάποιος άλλος είναι πικρόχολος γιατί ένας από τους φίλους του είναι πολύ fit. Λέει "Ναι, θα ήθελα να είμαι κι εγώ σε τέτοια φόρμα...αλλά ο (τάδε) πρέπει να τρέχει τουλάχιστον 50 χιλιόμετρα την εβδομάδα για να διατηρεί τη φόρμα του και ποιος θέλει να είναι σκλάβος ενός τέτοιου σκληρού προγράμματος;"

 

Capture.JPG


Σας θυμίζουν κάτι όλα αυτά;


Όλοι μπορεί να πέσουμε στην παγίδα να κοιτάξουμε ανθρώπους που είναι επιτυχημένοι, να ζηλέψουμε την επιτυχία τους και, από αυτοάμυνα, να εκλογικεύσουμε και να δικαιολογήσουμε τη δική μας έλλειψη επιτυχίας ή ακόμα και την αποτυχία μας.


Έτσι, μπορεί να πούμε "Ναι, αλλά προσέχει συνεχώς αυτά που τρώει..." για μια αδύνατη φίλη. Ή "Ναι, αλλά είναι σκλάβος της δουλειάς του..." για κάποιον που έχει επιτύχει πολλούς στόχους. Ή "Ναι, αλλά ρίσκαρε υπερβολικά όταν ξεκίνησε την εταιρεία του..." για έναν επιτυχημένο επιχειρηματία.


Ναι, αλλά έτσι επιτυγχάνει κανείς τους στόχους του.

 

Capture2.JPG


Οι άνθρωποι είναι σε φόρμα ακριβώς επειδή γυμνάζονται. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι είναι επιτυχημένοι γιατί καταβάλλουν τεράστια προσπάθεια. Οι άνθρωποι που απολαμβάνουν σημαντικές ανταμοιβές παίρνουν σχεδόν πάντα μεγάλα ρίσκα στην πορεία (ή τουλάχιστον εμείς τα θεωρούμε μεγάλα. Για αυτούς, τα ρίσκα αυτά είναι απλώς καλά μελετημένα.)


Τίποτα αξιόλογο δεν επιτυγχάνεται χωρίς τίμημα και είναι πολύ άδικο να φθονούμε κάποιον που πληρώνει συνειδητά αυτό το τίμημα. Εξάλλου, όταν δεν είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε το αντίστοιχο τίμημα, οποιαδήποτε προσπάθειά μας θα αποδειχτεί σίγουρα αποτυχημένη.

 

Capture3.JPG


Την επόμενη φορά που θα σκεφτείτε ότι θέλετε να επιτύχετε ένα στόχο, αποφασίστε πρώτα αν θέλετε πραγματικά να δουλέψετε για να τον επιτύχετε. Αν η απάντηση είναι θετική, τότε η συνέχεια δεν θα είναι εύκολη, αλλά τα πράγματα θα είναι απλά.

 

74833a64dfa2b1ed2ec12967d638d8eb1.jpg


Όποιο στόχο κι αν επιλέξετε, τον έχουν ήδη επιτύχει πολλοί άλλοι άνθρωποι. Κοιτάξτε γύρω σας. Είναι πολύ εύκολο να βρείτε επιτυχημένα παραδείγματα και πολύτιμες συμβουλές. Αν θέλετε να δημιουργήσετε μια επιχείρηση, επιλέξτε έναν επιχειρηματία και ακολουθήστε το παράδειγμά του. Κάνετε, σε ένα βαθμό τουλάχιστον, ό,τι κάνει κι αυτός.


Έτσι θα απαλλαγείτε από τον μη παραγωγικό τρόπο σκέψης του "Ναι, αλλά...". "Ναι, θα χρειαστεί να καταβάλετε μεγάλη προσπάθεια, αλλά σίγουρα η προσπάθειά σας θα αποφέρει καρπούς."


Εάν δεν έχετε τα προσόντα που απαιτούνται για να αποκτήσετε αυτό που θέλετε, πρέπει να είστε διατεθειμένοι να πληρώσετε το τίμημα που χρειάζεται για να τα αποκτήσετε. Γι' αυτό μην ζηλεύετε την επιτυχία των άλλων. Αντ' αυτού, κάντε ό,τι κάνουν. Αφού τα κατάφεραν εκείνοι, μπορείτε να τα καταφέρετε κι εσείς.

 

Capture4.JPG


Αν πάλι δεν είστε διατεθειμένοι να πληρώσετε αυτό το τίμημα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Πρέπει όμως να το αποδεχτείτε και να διαγράψετε το συγκεκριμένο στόχο από τη λίστα σας. Όταν αφήνετε στην άκρη ένα στόχο που ισχυρίζεστε ότι θέλετε να επιτύχετε, αλλά δεν είστε διατεθειμένοι να προσπαθήσετε αρκετά σκληρά για να τον επιτύχετε, απαλλάσσεστε από το συναισθηματικό φόρτο που σας προκαλεί αυτή η μόνιμη ματαίωση... και απελευθερώνετε την πνευματική σας ενέργεια, για να την αφιερώσετε στους στόχους, για τους οποίους είστε διατεθειμένοι να εργαστείτε πραγματικά.

 

Capture7.JPG

 

 

Capture5.JPG


Τότε, αντί να φθονείτε την επιτυχή των άλλων, θα διαπιστώσετε ότι θα είστε χαρούμενοι για εκείνους, όπως θα είναι κι εκείνοι για εσάς. Γιατί, παραδόξως, οι άνθρωποι που αισθάνονται επιτυχημένοι, σε ό,τι κι αν έχουν επιλέξει να κάνουν, είναι συνήθως πολύ λιγότερο επικριτικοί από τους υπόλοιπους.

 

64bd0d5aa20e24dc578765bfd7f61e7f.jpg

 


Πηγή: www.inc.com

Στέλλα Χαμακιώτη