Ωμέγα 3 και 6: ένας άριστος σύμμαχος για την υγεία και την ομορφιά

Ακούμε συχνά να μιλάνε για την πρόσληψη ωμέγα 3 και 6 στο πλαίσιο ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Τι ακριβώς είναι όμως αυτά τα «ωμέγα» και πού μπορούμε να τα βρούμε;

 

Healthy-Living.jpg

 

Τα ωμέγα 3 και 6 είναι λιπαρά οξέα. Και παρ' όλο που ούτε η λέξη «λιπαρά», ούτε η λέξη «οξέα» ακούγονται σαν κάτι που θα θέλαμε να περιλαμβάνει η διατροφή μας, είναι απαραίτητα για τη σωστή εσωτερική λειτουργία του οργανισμού και για την όμορφη εξωτερική εμφάνιση. Το πρόβλημα είναι ότι ο οργανισμός μας δεν έχει την ικανότητα να συνθέτει μόνος του αυτά τα λιπαρά οξέα, οπότε είναι στο χέρι μας να ενσωματώσουμε τη σωστή αναλογία «ωμέγα» στη διατροφή μας.

 

good-fats.jpg.size.custom.crop.1086x705.jpg
 


Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα βοηθούν την επιδερμίδα να διατηρείται καλά ενυδατωμένη και ενδυναμώνουν τον προστατευτικό φραγμό του δέρματος. Τα ωμέγα 3 είναι διάσημα για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και τις ιδιότητες ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος. Μελέτες έχουν δείξει ότι είναι ευεργετικά για την καρδιά και τη διατήρηση των επιθυμητών επιπέδων χοληστερόλης. Τα ωμέγα 6 συνδέονται με την υγιή λειτουργία και την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

 

M-veggies-heart-1-4.jpg 


Το παν είναι η ισορροπία: τα τελευταία χρόνια, έρευνες έχουν αποδείξει πόσο σημαντικό είναι να διατηρούμε μια υγιή ισορροπία αυτών των δύο λιπαρών οξέων. Σήμερα πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν υψηλά επίπεδα ωμέγα 6, ενώ είναι λιγότερο εύκολο να προσλάβουμε ωμέγα 3 από τη διατροφή μας. Να θυμάστε ότι οι επιστήμονες προτείνουν γενικά μια αναλογία ωμέγα 6/ωμέγα 3 2 προς 1.

 

 omega3-foods-720x480.jpg


Δεδομένου ότι είναι πιο εύκολο να βρούμε ωμέγα 6 στη σύγχρονη διατροφή, ενίοτε προσλαμβάνουμε υπερβολική ποσότητα. Ωμέγα 6 υπάρχουν στα αβοκάντο, στα φυτικά έλαια, καθώς και σε πολλούς ξηρούς καρπούς και σπόρους. Για να λαμβάνετε ισορροπημένη αναλογία λιπαρών οξέων, προσπαθήστε να αυξήσετε την πρόσληψη ωμέγα 3 (χωρίς να το παρακάνετε φυσικά!). Τρώτε περισσότερα λιπαρά ψάρια, όπως σκουμπρί, σαρδέλες και σολομό, καθώς και κρέας από ζώα ελευθέρας βοσκής. Για τους vegetarians, τους vegans και όσους δεν αγαπούν το ψάρι, το ίδιο λιπαρό οξύ περιέχεται στα καρύδια, στα φύκια και στο λιναρόσπορο.

 

omega-3-fatty-acids-healthy-food-nuts-almonds-omega-6-fatty-acids.jpg 


Χάρη στην επιστήμη και τις καινοτομίες της, ωμέγα 3 και ωμέγα 6 ενσωματώνονται πλέον και σε ορισμένα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας, για να τρέφουν και να επανορθώνουν την επιδερμίδα.

 

acc1020x500a850104.jpg


Η διατήρηση μιας υγιούς αναλογίας λιπαρών οξέων έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία: ο οργανισμός σας είναι ευτυχισμένος και λειτουργεί άριστα εσωτερικά και η επιδερμίδα σας λάμπει.

 


Πηγή: livemore.biotherm.com

Στέλλα Χαμακιώτη