Οι μοναδικές 4 συνήθειες που χρειάζεται να αποκτήσετε για να κατακτήσετε την πραγματική ευτυχία (όπως λένε οι επιστήμονες)

Η θετική ψυχολογία έχει ανοίξει το δρόμο της έρευνας της ευτυχίας και της ικανοποίησης από τη ζωή, παρέχοντάς μας τα εργαλεία για να γινόμαστε η καλύτερη έκδοση του εαυτού μας και να αισθανόμαστε πραγματικά ικανοποιημένοι από τη ζωή μας.

 

positive-psychology.jpg


Μέχρι πρόσφατα, για κάθε 100 άρθρα που σχετίζονταν με κλινικά προβλήματα όπως η κατάθλιψη και το άγχος, υπήρχε μόνο ένα άρθρο για την ευτυχία. Αυτό έχει αλλάξει τα τελευταία 20 χρόνια, καθώς οι επιστήμονες αναρωτήθηκαν κάτι πολύ σημαντικό: τι θα γινόταν αν, αντί να αντιμετωπίζαμε τη νόσο ή τα αρνητικά συναισθήματα όταν αυτά εμφανίζονται, εστιάζαμε στο να προλάβουμε την ίδια την εμφάνιση αυτών των αρνητικών συναισθημάτων;


Συνήθως, όταν κάποιος φτάνει στο σημείο να αναζητήσει ψυχολογική στήριξη, τα συμπτώματα που αισθάνεται είναι αφόρητα. Αυτό καθιστά πολύ πιο δύσκολη την επίλυση του προβλήματος. Γι' αυτό οι ψυχολόγοι συνιστούν να ενσωματώνουμε στη ζωή μας τεχνικές πρόληψης και συμβουλές θετικής ψυχολογίας. Έτσι, ενισχύουμε τα δυνατά σημεία μας αντί για τα αδύνατα και αποκτούμε μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα και ικανότητα να αντιμετωπίζουμε τις αντιξοότητες και τα αρνητικά συναισθήματα.

 

positive-language-possible-able.jpg


Ο στόχος μας είναι να καταφέρουμε να αισθανόμαστε συνεχώς ευτυχισμένοι. Σύμφωνα με έρευνες, εφαρμόζοντας καθημερινά αυτές τις τέσσερις τεχνικές, έχουμε περισσότερες δυνατότητες να το πετύχουμε αυτό και να είμαστε πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή μας:


1. Βρείτε τη «ροή» σας.
Βρείτε μια δραστηριότητα (ή δραστηριότητες) στην οποία να αισθάνεστε τη λεγόμενη «ροή». Η «ροή» ορίζεται σαν μια κατάσταση στην οποία ο χρόνος σταματά και αισθάνεστε τελείως απορροφημένοι στο τώρα, μέσα από δραστηριότητες που σας αρέσουν πολύ. Δραστηριότητες που δημιουργούν «ροή» είναι μεταξύ άλλων ο χορός, η αναρρίχηση, η ζωγραφική, τα αθλήματα, το τρέξιμο, οι καλές συζητήσεις – οτιδήποτε μας απορροφά τελείως, μπλοκάροντας την αυτοκριτική, τις σκέψεις ή ακόμα και συναισθήματα.


2. Κάντε αυθόρμητες πράξεις καλοσύνης
Έρευνες της θετικής ψυχολογίας έχουν διαπιστώσει ότι μια πράξη καλοσύνης μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη χαρά από μια διασκεδαστική, ευχάριστη δραστηριότητα. Μια ευχάριστη δραστηριότητα (όπως τα ψώνια) προκαλεί μόνο μια προσωρινή αίσθηση ευτυχίας.


3. Εξασκηθείτε στον ενσυνείδητο διαλογισμό
Κάνοντας διαλογισμό για μόλις 5 δευτερόλεπτα την ημέρα, εκπαιδεύουμε τον εγκέφαλό μας να ζει το τώρα, αντί να «πηδάει» από γεγονότα του παρελθόντος σε γεγονότα του μέλλοντος. Ενσυνείδητος διαλογισμός σημαίνει ότι συγκεντρώνουμε όλη την επίγνωσή μας σε αυτό που συμβαίνει τώρα, για παράδειγμα στη γιόγκα, στην αναπνοή μας, σε ένα σταθερό σημείο ή στις ασκήσεις γυμναστικής.


4. Αισθανθείτε ευγνωμοσύνη
Οι ασκήσεις ευγνωμοσύνης είναι παρεμβάσεις που χρησιμοποιούνται στη θετική ψυχολογία. Έχει αποδειχτεί ότι μας βοηθούν να εκτιμάμε περισσότερο ό,τι καλό μας συμβαίνει και επαναπρογραμματίζουν το μυαλό μας, ώστε να γινόμαστε πιο αισιόδοξοι ή ακόμα και να μετατρέπουμε αρνητικές αναμνήσεις σε θετικές.


Μερικές τέτοιες ασκήσεις που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι να ορίσετε μια ώρα κάθε βράδυ, για να γράφετε πέντε πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες (είτε αυτά συνέβησαν το τελευταίο 24ωρο είτε στο παρελθόν) ή να σημειώνετε τρία καλά πράγματα που συνέβησαν στη διάρκεια της ημέρας.

 

thinkpositive.jpg

 


Πηγή: www.mindbodygreen.com

 

Στέλλα Χαμακιώτη