Σημαντικά μαθήματα ζωής που μαθαίνουμε συχνά πολύ αργά

Αν θέλουμε να κάνουμε αυτό που αγαπάμε, θα πρέπει να δουλέψουμε πολύ περισσότερο από τους άλλους

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν περνούν τη ζωή τους κάνοντας αυτό που αγαπούν, αλλά κάνοντας αυτό που τους λένε οι άλλοι ότι πρέπει να κάνουν ή αυτό που τους συμβουλεύουν οι γονείς ή οι φίλοι τους. Το να κάνουμε αυτό που αγαπάμε θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ως προνόμιο και όχι ως προσδοκία, και να αρχίσουμε να προσπαθούμε άμεσα για να το υλοποιήσουμε.

 

Πίσω από το θυμό κρύβεται πάντα ο φόβος
Κάθε φορά που υποφέρουμε, ιδίως για μεγάλα χρονικά διαστήματα, πιστεύουμε ότι φταίει κάποιος εξωτερικός παράγοντας, κάτι που μισούμε. Αν ξεπεράσουμε αυτό το συναίσθημα, θα δούμε ότι πίσω από αυτό το μίσος κρύβoνται θυμός και σίγουρα κάτι που έχουμε κρατήσει μέσα μας για πάρα πολύ καιρό.


Πίσω από όλα αυτά όμως, κρύβεται πάντα ο φόβος. Ο φόβος της απώλειας. Ο φόβος της τρωτότητας. Ο φόβος να αφεθούμε. Αν καταφέρουμε να αναγνωρίσουμε αυτό το φόβο, θα αντικρίσουμε την ανέμελη σκιά» του, που είναι η συμπόνια. Και θα καταφέρουμε να προχωρήσουμε μπροστά.

 

lessons-in-life.jpg

 

Οι καθημερινές μας συνήθειες διαμορφώνουν το μελλοντικό εαυτό μας
Αυτό που κάνουμε σήμερα είναι άλλο ένα βήμα προς τον άνθρωπο στον οποίο θα εξελιχθούμε αύριο. Όταν αυτή η πράξη επαναλαμβάνεται για μια εβδομάδα, αρχίζουμε να «ξύνουμε» την επιφάνεια της αλλαγής. Όταν η ίδια πράξη επαναλαμβάνεται για ένα μήνα, αρχίζουμε να παρατηρούμε μια μικρή διαφορά. Όταν επαναλαμβάνεται για ένα, δύο ή πέντε χρόνια, μπορεί να φτάσουμε στο σημείο να μην αναγνωρίζουμε πλέον τον εαυτό μας. Έχουμε αλλάξει τελείως.
Ας μην υποτιμάμε λοιπόν τη δύναμη κάθε μικρής συνήθειας, την οποία επαναλαμβάνουμε για καιρό. Καλώς ή κακώς, οι συνήθειές μας καθορίζουν αυτό που τελικά θα γίνουμε.

 

Τα συναισθήματα χρειάζονται εξάσκηση
Η λέξη ''εξάσκηση'' είναι κυρίως συνυφασμένη με πρακτικές δεξιότητες, όπως, για παράδειγμα, το πιάνο ή το τένις. Το θέμα όμως είναι ότι και το συναισθηματικό ποιόν μας χρειάζεται εξάσκηση. Μπορούμε να εξασκηθούμε στην ταπεινότητα, στη συγχώρεση, στην αυτοεπίγνωση και στο χιούμορ, όπως μπορούμε κάλλιστα να εξασκηθούμε στο θυμό, στη μνησικακία, στο δράμα και στις συγκρούσεις. Ο συναισθηματικός εαυτός μας είναι μια αντανάκλαση των πραγμάτων στα οποία εξασκούμαστε συνειδητά ή ασυνείδητα. Δε γεννηθήκαμε εκνευρισμένοι. Απλώς έχουμε εξασκήσει αυτό το συναίσθημα πολύ περισσότερο απ' ό,τι, ας πούμε, τη χαρά.

 

Quote1.jpg

 

Τα κατορθώματα δεν προσφέρουν ποτέ την ίδια ικανοποίηση με τη διαδρομή αυτή καθαυτή
Είναι διαφορετικό να θέτουμε ένα στόχο και να ζητάμε τη βοήθεια των άλλων για να τον πετύχουμε και τελείως διαφορετικό να θυσιάζουμε τη δική μας ευεξία και την ευεξία των γύρω μας για χάρη αυτού του στόχου και της επίτευξής του.
Η αγαλλίαση, στο τέλος, δεν αξίζει ποτέ τη συναισθηματική ταλαιπωρία που απαιτείται για να φτάσουμε εκεί. Αν δεν μπορούμε να χαρούμε τη διαδρομή μαζί με τους ανθρώπους που έχουμε γύρω μας, τότε ο απώτερος σκοπός δεν έχει κανένα νόημα.

 


Πηγή: www.businessinsider.com

 

Στέλλα Χαμακιώτη