Γιατί είναι τόσο ιδιαίτερο το λογότυπο του Yves Saint Laurent;

Το κλασικό λογότυπο του Yves Saint Laurent είναι ένα σπουδαίο κομμάτι της ιστορίας της μόδας, τελείως διαφοροποιημένο από πολλά κλισέ της μόδας στα οποία κυριαρχούν μοντέρνες γραμματοσειρές serif (βλ. Didot και Bodonis), όπως τα λογότυπα των Giorgio Armani, ''Vogue'', ''Harper's Bazaar'', Calvin Klein, Ralph Lauren, και χοντροκομμένα κεφαλαία γράμματα, όπως τα λογότυπα των Chanel, D&G, Louis Vuitton και Hugo Boss.

 

6784839ac24ab5e4ded0248c9e0294c4.jpg


Σχεδιάστηκε γύρω στο 1962 και ήταν μία από τις τελευταίες δημιουργίες του Monsieur Cassandre, ο οποίος λίγο αργότερα αυτοκτόνησε, νικημένος από την κατάθλιψη που τον βασάνιζε.


Συνδυάζει τα γράμματα με εκπληκτική αρμονία, αναμειγνύοντας τυπογραφικούς χαρακτήρες sans-serifs με έναν έξυπνο τρόπο, ενώ παράλληλα συνδυάζει roman και italic γραμματοσειρές. Η πρόκληση κρύβεται στον τρόπο που τόλμησε ο Cassandre να παραβιάσει τον άγραφο νόμο, σύμφωνα με τον οποίο δεν πρέπει να συνδυάζονται ποτέ στην ίδια λέξη δύο χαρακτήρες που είναι, κατά κανόνα, ασύμβατοι.

 

cara-delevingne-photoshoot-for-yves-saint-laurent-vinyl-couture-mascara-campaign-2016-1.jpg


Αυτό είναι που καθιστά το λογότυπο ιδιαίτερο και απαράμιλλο. Επιπλέον, ο Cassandre έπρεπε να βρει έναν τρόπο να συνδέσει όλα τα γράμματα, το οποίο κατάφερε τελικά να κάνει με έναν πολύ εκλεπτυσμένο τρόπο, χωρίς να χρησιμοποιήσει αλλόκοτες ενώσεις ή περιττές γραμμές.


Οι λέξεις ρέουν από τα αριστερά προς τα δεξιά, συνθέτοντας έναν όμορφο ρυθμό ανάμεσα στα κεφαλαία και τα μικρά κεφαλαία. Είναι ένας φαινομενικά αδύνατος συνδυασμός, που λειτουργεί τέλεια και καθιστά το λογότυπο ένα μοναδικό κόσμημα γραφιστικής ταυτότητας, που σπανίως βλέπουμε στις μέρες μας.

 

PDP_1210X905PX_01.jpg


Το στοιχείο που ξεχωρίζει σε αυτό το αριστούργημα είναι η μοναδικότητά του. Τα φτηνά αντίγραφα αυτών των γραμμάτων δε γνώρισαν ποτέ επιτυχία. Δείχνουν περισσότερο σαν ένα μάτσο άτακτα γράμματα, παρά σαν κανονικό λογότυπο (όπως, για παράδειγμα, το παλιό λογότυπο της Price Waterhouse Coopers).


Ο Cassandre κατάφερε να απαθανατίσει τέλεια σε αυτό το σχέδιο την ευαισθησία και τη σεξουαλική αμφισημία του σχεδιαστή μόδας Yves Saint Laurent. Τα χρόνια πέρασαν αλλά, όπως όλα τα επιτυχημένα λογότυπα, εξακολουθεί να διατηρεί την κυριαρχία του, ξεχωρίζοντας από τα λογότυπα των άλλων brands.

 

yves_saint_laurent-catwalk-models-designs.jpg

Δεν έχει εξελιχθεί μόνο σε συνώνυμο του brand της απόλυτης πολυτέλειας, αλλά και σε σύμβολο ποιότητας. Τα τρία κεφαλαία γράμματα έχουν μεταμορφωθεί σε ένα σαγηνευτικά κομψό λογότυπο που, και ακόμα και όταν χρησιμοποιείται μόνο του, εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει, αν όχι όλες, τις περισσότερες από τις αξίες που αναφέραμε παραπάνω.


Πηγή: www.creativebloq.com
Στέλλα Χαμακιώτη