Δείτε τι συμβαίνει σε ένα σχολείο που αντικατέστησε την κλασική τιμωρία με το διαλογισμό

Συνήθως, όταν η δασκάλα βάζει τα παιδιά τιμωρία, τα παιδιά που αναγκάζονται να καθίσουν σε ένα μέρος χωρίς να μιλάνε, προσπαθούν να βρουν ευφάνταστους τρόπους να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Με άλλα λόγια, δε μαθαίνουν σχεδόν τίποτα από τα λάθη τους.

 

Meditation7.jpg

 

 

Detention2.jpg

 

 

detention.jpg


Ένα σχολείο στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ προσπαθεί να το αλλάξει αυτό. Η «αίθουσα σκέψης» του δημοτικού σχολείου Robert W. Coleman είναι ένας χώρος που χρησιμοποιεί το σχολείο αντί να βάζει τα παιδιά τιμωρία ή να τα στέλνει στο γραφείο του διευθυντή.

 

Meditation6.jpg


Οι δάσκαλοι παροτρύνουν τα παιδιά που συμπεριφέρονται άσχημα να καθίσουν απλώς ήσυχα στην αίθουσα σκέψης και να κάνουν διαλογισμό ή ασκήσεις αναπνοής, για να ηρεμήσουν, ελπίζοντας ότι θα αρχίσουν έτσι να μαθαίνουν να διαχειρίζονται καλύτερα τις στρεσογόνες ή δύσκολες καταστάσεις, αντί να αντιδρούν άσχημα.

 


Η αίθουσα διαλογισμού δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το ίδρυμα Holistic Life Foundation, μια τοπική μη κερδοσκοπική οργάνωση, που προσφέρει προγράμματα για παιδιά μετά το σχολείο, τα οποία εστιάζουν σε τεχνικές ενσυναίσθησης, από διαλογισμό μέχρι γιόγκα. «Είναι εντυπωσιακό», λέει ο συντονιστής του προγράμματος Holistic Me στο δημοτικό σχολείο Robert W. Coleman. «Θα πίστευε κανείς ότι τα παιδάκια δε θα μπορούσαν να καθίσουν ήσυχα και να διαλογιστούν. Όμως το κάνουν».

 

Meditation5.jpg

 

Όπως οι ενήλικες χρησιμοποιούν το διαλογισμό, για να σκεφτούν, να διαχειριστούν καλύτερα το στρες ή ακόμα και να ακονίσουν το μυαλό τους, αυτά τα προγράμματα προσφέρουν στα παιδιά εναλλακτικές πρακτικές, για να τα βοηθούν να αντιμετωπίζουν τη νευρικότητα, το θυμό και το στρες. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το σχολείο προκαλεί στρες σε όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως ηλικίας. Επιπλέον, όπως λέει ο αρμόδιος συντονιστής, από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα, πριν από πάνω από ένα χρόνο, κανένα παιδί δεν έχει αποβληθεί από το σχολείο.

 

Meditation.jpg

 


Πηγή: www.wellandgood.com

 

Στέλλα Χαμακιώτη