Βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας: Συγκίνηση για τη βράβευση της στην Αθήνα

 

 

171122 134a

 

 

Για πολλά χρόνια, από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967 έως το 1998, εκτός από μία ολιγόωρη επίσκεψή της για την κηδεία της μητέρας της, βασίλισσας Φρειδερίκης, το Φεβρουάριο του 1981, η βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας δεν επισκεπτόταν καθόλου την Ελλάδα. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια ταξιδεύει συχνά στη χώρα μας, είτε για επίσημες περιστάσεις είτε για ιδιωτικούς λόγους, που έχουν να κάνουν με αναψυχή, αλλά και για να δει την οικογένειά της. Ο ερχομός της την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα έγινε με μια επίσημη αφορμή που γέμισε την καρδιά της χαρά και συγκίνηση, καθώς τιμήθηκε από την oργάνωση «Οι Φίλοι της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας» σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Παλαιά Βουλή, χώρο που είχε θεμελιώσει η βασίλισσα Αμαλία το 1858.

 

171122 152a

 

Την απονομή του μεταλλίου έκανε ο Αχαιός στην καταγωγή πρόεδρος της oργάνωσης, Ανδρέας Ζαΐμης, απόγονος της γνωστής οικογένειας των αγωνιστών του 1821, πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υφυπουργός Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών. Η βασίλισσα Σοφία τιμήθηκε για την προσφορά της στην oργάνωση και τον ελληνισμό διεθνώς, παρουσία, μεταξύ άλλων, της αδερφής της, πριγκίπισσας Ειρήνης, του ανιψιού της, πρίγκιπα Νικολάου, και της συζύγου του, Τατιάνα Μπλάτνικ.

 

171122 112a

 

 

Η βασίλισσα Σοφία εδώ και χρόνια αφιερώνει το χρόνο της σε κοινωνικές και φιλανθρωπικές δραστηριότητες, είναι πρόεδρος του ιδρύματος «Βασίλισσα Σοφία», επίτιμη πρόεδρος του «Ιδρύματος Βοήθειας προς τους Χρήστες Ναρκωτικών» και του «Ιδρύματος για Άτομα με Κινητικές Αναπηρίες», καθώς και διαφόρων πολιτιστικών και μουσικών ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένου του Ανώτερου Εκπαιδευτηρίου Μουσικών Σπουδών «Βασίλισσα Σοφία».

 

 

171122 087a

 

Νικόλαος & Τατιάνα.

 

 

171122 080a

 

Μαρίνα Καρέλλα.

 

171122 090a

 

Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα.

 

171122 238a

 

Έλλη Αντωνιάδου, Χρήστος Ζαμπούνης.

 

 

Παράλληλα, συμμετέχει σε διεθνή προγράμματα για την προώθηση των δυνατοτήτων των γυναικών σε επαρχίες λιγότερο αναπτυγμένων χωρών και συγκεκριμένα στην ανάπτυξη του προγράμματος Micro Lending – Micro Credits για τους μη προνομιούχους, ενώ είναι επίτιμο μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Σαν Φρανσίσκο και της Βασιλικής Ακαδημίας Ιστορίας. Ακόμη, έχει λάβει τιμητικά ντοκτορά από τα πανεπιστήμια Ροζάριο, Βαγιαδολίδ, Κέιμπριτζ, Οξφόρδης, Τζορτζτάουν, Εβόρα και Νέας Υόρκης. Η ίδια ήταν συγκινημένη με τη βράβευσή της, επειδή καθετί που συνδέεται με την Ελλάδα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για εκείνη, ενώ μαζί με την αδερφή της, πριγκίπισσα Ειρήνη, πέρασαν την επόμενη ημέρα της παραμονής τους στην Αθήνα μαζί με τον πρίγκιπα Νικόλαο και τη σύζυγό του.

 

ΜΕΛΙΝΑ ΚΟΛΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ
PHOTOS: STUDIO KOMINIS, PAPADAKIS PRESS-ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΛΕΚΗΣ