Όσα συνέβησαν στη δεξίωση προς τιμήν του πρίγκιπα Καρόλου και της Καμίλα: Λαμπερές παρουσίες και συναντήσεις

 

289936 iefimerida

 

 

 

Στο ζήτημα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα αναφέρθηκε ενώπιον του Καρόλου και της Καμίλας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στο δείπνο προς τιμήν τους στο Προεδρικό Μέγαρο. «Ευελπιστούμε ότι η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα τελικώς θα ευοδωθεί» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την προσφώνησή του στο δείπνο προς τιμήν του πρίγκιπα της Ουαλίας και της δούκισσας της Κορνουάλης στο Προεδρικό Μέγαρο. Στελέχη της κυβέρνησης, υπουργοί, βουλευτές και επιχειρηματίες παρακάθισαν στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, προς τιμήν του πρίγκιπα Κάρολου.

 

 

1372434 4453679

 

 

1372439 4453676

 

1372440 4453677

 

 

 289938 iefimerida

 

 

 

1372431 4453608

 

 

 

 

1372423 4453593

 

 

pht 6934 iefimerida

 

img 7999 iefimerida

 

 

proedriko.9.5.11 iefimerida

 

 

 

289989 iefimerida 0

 

 

289960 iefimerida

 

 

289957 iefimerida 0

 

 

Επικαλούμενος τη μακρά παράδοση που διατηρεί το Ηνωμένο Βασίλειο στη διδασκαλία και στην έρευνα των κλασικών σπουδών και του ελληνικού πολιτισμού καθώς και τη διμερή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί στον τομέα αυτόν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «Είναι δε ακριβώς αυτή η παράδοση, σε συνδυασμό με τους δεσμούς φιλίας που μας συνδέουν, η οποία μας κάνει να ευελπιστούμε ότι η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, για την αποκατάσταση της ενότητας αυτού του υπέρλαμπρου λίκνου του πολιτισμού μας, τελικώς θα ευοδωθεί». Ειδική μνεία έκανε και στην αγάπη, που τρέφει ο πρίγκιπας της Ουαλίας και η δούκισσα της Κορνουάλης για την Ελλάδα, την οποία έχουν επισκεφθεί ιδιωτικώς πολλές φορές στο παρελθόν. Όπως επισήμανε «αυτή τη χαρά την ενισχύει το γεγονός ότι στην Ελλάδα πραγματοποιείται η πρώτη επίσημη επίσκεψή σας αφότου, με απόφαση της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της Κοινοπολιτείας, επιλεγήκατε ως ο επόμενος επικεφαλής της Κοινοπολιτείας. Και δεχθείτε, παρακαλώ, τα θερμά μας συγχαρητήρια γι' αυτό». Αναφέρθηκε επίσης στην εκτίμηση, τις γνώσεις και το ενδιαφέρον του πρίγκιπα της Ουαλίας και της δούκισσας της Κορνουάλης για τη χώρα μας και τον ελληνικό πολιτισμό, ενώ, παράλληλα, τόνισε και το τεράστιο φιλανθρωπικό τους έργο, μ' έμφαση στους τομείς της παιδείας, της νεολαίας και του περιβάλλοντος. «Ιδίως η φιλανθρωπική σας δράση είναι σημαντική, και θα ήθελα να σας συγχαρώ για τα επιτεύγματά σας, που έχουν στηρίξει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε όλον τον κόσμο» κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

 

proedriko deipno karolos 8
 
 

Στις θυσίες του ελληνικού λαού στα χρόνια της κρίσης, στο θάρρος με το οποίο οι Έλληνες αντιμετώπισαν τις απροσδόκητες προσφυγικές ροές στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στους κοινούς δεσμούς, ιστορικούς και πολιτισμικούς, που ενώνουν την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο πρίγκιπας της Ουαλίας, Κάρολος κατά τη διάρκεια της αντιφώνησής του.

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας υπογράμμισε ότι οι Έλληνες έχουν υποφέρει στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και έχουν πληρώσει υψηλό τίμημα για την επανοικοδόμηση της οικονομίας τους, ενώ παράλληλα κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν για λογαριασμό όλων μας μια απροσδόκητη ροή προσφύγων από την Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως τόνισε, οι Έλληνες αντιμετώπισαν τις παραπάνω εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις επιδεικνύοντας φοβερό χαρακτήρα, θάρρος και καρτερία και πρόσθεσε ότι τόσο ο ίδιος προσωπικά, όσο και ο λαός του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν θαυμάσει την επιμονή τους, λέγοντας χαρακτηριστικά «Είμαστε όλοι Ελληνες».

Αναφερόμενος στους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών εστίασε στις διαχρονικές τους προσπάθειες για την υπεράσπιση της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ανεκτικότητας και πρόσθεσε ότι υπάρχουν πάρα πολλά στοιχεία μεταξύ των λαών μας που μας συνδέουν, όπως η εξωστρέφεια και η ναυτική παράδοση, που αποδεικνύουν στην πράξη, ότι κοιτάμε εκτός συνόρων για νέες εμπειρίες, αλλά και για να κατανοήσουμε καλύτερα την ίδια μας την θέση στον κόσμο.

Υπογράμμισε, επίσης, τους προσωπικούς τους δεσμούς με την Ελλάδα, την οποία επισκέφθηκε, όπως είπε για πρώτη φορά πριν από 54 χρόνια και ακόμα θυμάται την εξαιρετική εντύπωση που είχε αποκομίσει από εκείνη την επίσκεψη, αλλά και όλες τις υπόλοιπες φορές, που είχε την ευκαιρία σε ιδιωτικό επίπεδο να επισκεφθεί την χώρα μας και να γνωρίσει τις ομορφιές της.

Εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι οι ισχυροί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών θα συνεχιστούν και θα ενδυναμωθούν και τόνισε την ιδιαίτερη χαρά, τόσο του ιδίου όσο και της συζύγου του, δούκισσας της Κορνουάλης, που βρίσκονται στην Ελλάδα και θα συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

 

 

 

Το μενού του δείπνου είχε ελληνικό χρώμα, χωρίς, ωστόσο, πρωτοτυπία:

Αιγαιοπελαγίτικη τριλογία ψαριών με ούζο και αβγοτάραχο Μεσολογγίου.

Σφυρίδα στο φούρνο με ελαιόλαδο και αρωματικά βότανα, γαρνιρισμένη με λαχανικά ατμού.

Καρυδόπιτα με παγωτό μαστίχας Χίου

Φρούτα εποχής.

Καφές.

Τέλος το δείπνο περιελάμβανε κόκκινα και λευκά κρασιά.

 

 

 proedriko deipno karolos 4

 

 

Πηγή: www.lifo.gr, www.iefimerida.gr