Το πετράδι του στέμματος: Τα μυθικά κοσμήματα των Ινδών ηγεμόνων από τη συλλογή Al Thani σε μια μεγάλη έκθεση στο Grand Palais στο Παρίσι

w610

 

Η πολυτέλεια και η αίγλη που χαρακτήριζαν τους ηγεμόνες της Ινδίας έχουν αποτυπωθεί στα βαρύτιμα κοσμήματα και τις περίτεχνες φορεσιές τους στο πέρασμα των αιώνων, πλάθοντας έναν εξωτικό, μαγικό μύθο. Χρυσάφι, μαργαριτάρια, φτερά, βαρύτιμα υφάσματα και πολύτιμα πολύχρωμα πετράδια γύρω από τα οποία έχουν υφανθεί ιστορίες και φήμες. Κάποια κοσμήματα συνδέθηκαν με την καλή τύχη, άλλα με την κακή και άλλα με τους ηγεμόνες που τα φόρεσαν.

 

high-res-v2

 

Η έκθεση From the Great Mughals to the Maharajahs: Jewels from the Al Thani collection, στο Grand Palais, στο Παρίσι (29 Μαρτίου με 5 Ιουνίου 2017), επιτρέπει στους επισκέπτες της να ταξιδέψουν στο χρόνο και να περιπλανηθούν σε ένα υποβλητικό και αιθέριο σκηνικό θαυμάζοντας μια σειρά από μοναδικές περίτεχνες δημιουργίες με πολύτιμους λίθους, που εξιστορούν την άνοδο και την πτώση των δυναστειών που κυβέρνησαν τα κρατίδια της Ινδίας.

 

 

noFjRDBJ7ASTFS9 TnBQhuIrAnsy07zHhjmRTTQOSd0

 

 

 

 

 

Bejewelled Treasures Installation View c Victoria and Albert Museum London 8-1080x720

 

 

 

8 silk sword sash

 

 

 

A-jewel-from-Hamad-Al-Thani-collection

 

 

image-3

 

 

 

treasuresteaser

 

 

 

BT032

 

 

 

Περισσότερα από 250 κομμάτια της συλλογής Al Thani αλλά και άλλα αντικείμενα που έχουν παραχωρηθεί από συλλέκτες και ιδρύματα απαρτίζουν την έκθεση, που αποτυπώνει την τεχνική και αισθητική εξέλιξη στην ινδική παράδοση της χρυσοχοΐας από το βασίλειο των Μογγόλων μέχρι τους μαχαραγιάδες και το βρετανικό Raj.

 

Μιχάλης Αργυρόπουλος