Εκεί που έζησαν οι μύθοι...

Σίγουρα, όλοι έχουμε αναρωτηθεί πού έζησαν η Αλίκη, η Τζένη, η Μελίνα, η Έλλη. Τα επώνυμα περιττεύουν, είναι γνωστές στο πανελλήνιο με τα μικρά τους. Κάποιοι φανατικοί θαυμαστές τους έχουμε ψάξει και στους αθηναϊκούς δρόμους για να εντοπίσουμε τα σπίτια τους. Σήμερα, ο δορυφόρος μάς δίνει στην οθόνη του υπολογιστή μας την ψευδαίσθηση ότι είμαστε εκεί.

 

1

 

 Οδός... Αλίκης

Πίσω από το Μέγαρο Μαξίμου, μια ανάσα από τον Εθνικό Κήπο, στην πρώτη παράλληλο της οδού Ηρώδου Αττικού, έμεινε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της η μεγαλύτερη Ελληνίδα σταρ όλων των εποχών. Είναι άξιο απορίας ότι ο δρόμος δεν έχει μετονομαστεί από το Δήμο Αθηναίων. Εξακολουθεί να λέγεται και σήμερα «Στησιχόρου».

 

3

 

2

 

Στην είσοδο της πολυκατοικίας, όπου ο φωτογραφικός φακός είχε απαθανατίσει επανειλημμένα την Αλίκη, δεν άλλαξε τίποτα. Τα μικρά μαρμάρινα σκαλάκια και οι δύο μεγάλες χειρολαβές, σαν να την περιμένουν να ποζάρει ξανά, όπως τότε...

 

4

 

 

 

Οδός... Τζένης

Πίσω από το Χίλτον, ακριβώς απέναντι από το Άλσος των Ιλισίων, σ' ένα ρετιρέ με θέα στο πράσινο, έζησε με την οικογένειά της, τον Κώστα και τον Κωνσταντίνο Καζάκο, η Τζένη Καρέζη. Στην περίπτωση αυτή, μια μετονομασία της «Ίωνος Δραγούμη» θα απαιτούσε να παρακαμφθεί ένα ιστορικό πρόσωπο που οργάνωσε τις ελληνικές κοινότητες κατά το Μακεδονικό Αγώνα.

 

5

6

 

Το κουδούνι εξακολουθεί να γράφει «Καζάκος». Το ρετιρέ, από όπου τα γαλαζοπράσινα μάτια του ελληνικού κινηματογράφου απολάμβαναν τη θέα, δεν πουλήθηκε ποτέ.

 

7

 

Η Τζένη είχε ποζάρει εκεί πολλές φορές για γνωστά περιοδικά της εποχής...

 

 

 

 Οδός Μελίνας Μερκούρη

 

9

 

10

 

Στον περιφερειακό του Λυκαβηττού, η μονοκατοικία που έζησε η αιώνια Ελληνίδα ξεχωρίζει. Η ονομασία του δρόμου, άλλωστε, υπενθυμίζει στους διαβάτες την ιστορία του. «Μελίνας Μερκούρη», η πρώην «Αθηναίων Εφήβων», όπως αναγράφεται και στην πινακίδα του δήμου.

 

 11

 

Μελίνα-Μερκούρη1-735x400

 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το σπίτι αγοράστηκε πολύ πάνω από την αντικειμενική του αξία από γνωστό εφοπλιστή. Δικαιολογημένα, βέβαια. Η πρωταγωνίστρια του «Ποτέ την Κυριακή» μοιράστηκε εκεί τα όνειρά της με το σκηνοθέτη της ταινίας. Τον αγαπημένο της Τζούλη...

 

 

Οδός... Έλλης

Λίγο πιο πάνω από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, στον πεζόδρομο της οδού Δελφών, ξεχωρίζει ένα παλιό αρχοντικό.

 12

 

Μια προτομή της Έλλης Λαμπέτη, διά χειρός Αναστάσιου Γκιόκα, παρακινεί τον ανυποψίαστο επισκέπτη να ψάξει το «Κορίτσι με τα Μαύρα» στους «Δελφούς».

 

 48425315 10217792121263503 860880311347576832 n

 

ImageHandler

 

Το όμορφο κτίσμα όπου έζησε η μεγάλη ηθοποιός είχε ανεγερθεί το... 1906. Μήπως από τότε αναζητούσε εκεί μια Λαμπέτη ένας Κακογιάννης για να κάνει την πρώτη του ταινία; Ή μήπως εκείνη ξέφυγε από την είσοδο όπως στο «Κυριακάτικο Ξύπνημα» και ένας Χορν την πήρε τρέχοντας από πίσω;

 

Στέλιος Κοντέας