Πρόσκληση στο μαγικό κάστρο Almodovar που έγινε διάσημο χάρη στο ''Game of Thrones''

 

got

 

Όπως όλοι πριν από εκείνη που στάθηκαν κάτω από τη σκιά αυτού του επιβλητικού κτίσματος, έτσι και η Εύα Μορεχόν έχει ένα δυναμισμό στη ματιά της καθώς μας υποδέχεται στο κάστρο Αλμοδόβαρ, ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά κτίρια της Ισπανίας, που πλέον έχει μετατραπεί σε αναπτυσσόμενη επιχείρηση. Χτισμένο σ’ ένα λόφο πάνω από την πόλη Αλμοδόβαρ ντελ Ρίο, στην επαρχία της Κόρδοβα, τα τείχη και οι πύργοι που το περιτριγυρίζουν διακρίνονται από χιλιόμετρα μακριά.

 

 

got8

 

Το κάστρο, που χρονολογείται στην εποχή των Μαυριτανών, τον 8ο αιώνα, ανήκει στην οικογένεια του συζύγου της Εύα από τον 17ο αιώνα. Διασωθέν από λεηλασίες και ανακαινισμένο από τον κόμη του Τοράλβα μεταξύ 1901 και 1936, πλέον είναι το σπίτι της Εύα και του συζύγου της, Φερνάντο Σόλις, γιου του μαρκήσιου του Μοτίλα και της πρώην συζύγου του, Κάρμεν Τέλο. «Το κάστρο ήταν σπουδαίας στρατηγικής σημασίας, λόγω της θέσης του», εξηγεί η Εύα, δείχνοντάς μας τον ποταμό Γουαδαλκιβίρ στο βάθος. Πέριξ αυτού έχουν δοθεί αμέτρητες μάχες, ενώ έχει υπάρξει και βασιλική κατοικία τον 14ο αιώνα. Πρόσφατα, υποδέχθηκε το συνεργείο και τους ηθοποιούς της τηλεοπτικής σειράς-φαινόμενο «Game of Thrones», της οποίας ήδη έκανε παγκόσμια πρεμιέρα ο έβδομος κύκλος, για νέα γυρίσματα. «Είμαστε φανατικοί θαυμαστές της σειράς. Η μυστικότητα ήταν τέτοια, ώστε έπρεπε να υπογράψουμε ένα αυστηρό συμφωνητικό», εξηγεί η Εύα.

 

 

got9

 

 

Αλλά οι πύλες του κάστρου ανοίγουν και για τους τουρίστες, οι οποίοι ξεναγούνται στην ιστορία της Ισπανίας, ενώ η Εύα έχει δημιουργήσει κι ένα κατάστημα με αναμνηστικά, όπως ασπίδες και σπαθιά ιπποτών, για τους μικρούς επισκέπτες. Στους χώρους του κάστρου πραγματοποιούνται επίσης γάμοι, δεξιώσεις και συνέδρια, ενώ εκεί είχε γίνει, φυσικά, και ο γάμος της Εύα και του Φερνάντο, το 2013, κορυφαίο κοινωνικό γεγονός στους αριστοκρατικούς κύκλους της χώρας, με την Εύα να έχει ψηφιστεί ως η πιο όμορφη νύφη της χρονιάς. Έκτοτε, και έχοντας γίνει μητέρα δύο παιδιών, έχει αφοσιωθεί στο ρόλο της ως πυργοδέσποινα, σε εκσυγχρονισμένη εκδοχή, φυσικά.

 

got7

 

 

Eύα, πόσο δύσκολη και δαπανηρή είναι η συντήρηση του κάστρου;

Πρώτα απ’ όλα είναι μεγάλη ευθύνη. Είναι μια κληρονομιά που περνάει από γενιά σε γενιά. Αυτό σημαίνει ότι κάθε ιστορική λεπτομέρεια πρέπει να διατηρείται, ώστε οι επισκέπτες να βιώνουν ένα πραγματικό ταξίδι στο χρόνο, στην πιο αυθεντική εκδοχή του.

 

 

got4

 

 

Πρόσφατα διοργανώσατε μια εκδήλωση με θέμα το Μεσαίωνα.

Ναι, κάθε φορά σκεφτόμαστε και κάτι διαφορετικό. Για δύο ημέρες το κάστρο ήταν σαν να είχε γυρίσει πίσω ο χρόνος. Αναβιώσαμε τη ζωή του 14ου αιώνα. Ήταν διασκεδαστικό να βλέπεις τους επισκέπτες με ρούχα εποχής. Ήταν ιδιαίτερα διασκεδαστικό και για τα παιδιά. Επίσης, πρόσφατα εγκαινιάσαμε νυχτερινές επισκέψεις στο κάστρο, που είναι γεμάτες μαγεία. Η επόμενη θα είναι στα τέλη Οκτωβρίου, που θα αναβιώσουμε την εποχή του κόμη του Τοράλβα, με ηθοποιούς και ανάλογα κοστούμια. Ειδικά για εκείνη την ημέρα θα ανοίξουμε και τη γοτθική αίθουσα, που είναι συνήθως κλειστή για το κοινό. Για μεγαλύτερα event υπάρχει ένα αίθριο, που μπορεί να χωρέσει μέχρι και 600 άτομα.

 

 

got5

 

Είσαι υπεύθυνη για όλο το κάστρο;

Φυσικά. Οι σπουδές μου στα Νομικά και το Business Management στο Πανεπιστήμιο Πάμπλο ντε Ολαβίδε έχουν βοηθήσει πολύ σ’ αυτό. Η ενασχόλησή μου με τη διαχείριση του κάστρου, όμως, ξεκίνησε τυχαία. Ήμουν στο τελευταίο έτος των σπουδών μου, με ειδικότητα στις επιχειρήσεις, όταν ο Φερνάντο ζήτησε τη συμβουλή μου σχετικά με το πώς θα μπορούσε να αξιοποιήσει το κάστρο. Μετά εξελίχθηκαν αλλιώς μεταξύ μας τα πράγματα κι έτσι παρέμεινα. Έχουμε συνεργασία και με το υπουργείο Τουρισμού της Ισπανίας για την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, στην οποία ανήκει και το κάστρο Αλμοδόβαρ.

Πώς γνωριστήκατε με το σύζυγό σου;

Γνωριστήκαμε στο ίδιο μέρος όπου είχαν γνωριστεί και οι γονείς μου. Ήμουν πολύ νέα και ήμασταν και οι δύο αρκετά ντροπαλοί. Είχαμε πέντε χρόνια σχέση πριν μου κάνει πρόταση γάμου. Ο γιος μας, ο Φερνάντο, γεννήθηκε μόλις τέσσερις μήνες πριν, ενώ έχουμε και μια κόρη, την Ιζαμπέλ, δύο ετών.

ΑΠΟΔΟΣΗ: ΕΥΑ ΒΛΑΧΑΒΑ
PRODUCTION: THE EDITORS (INES DOMECQ Y LAURA VECINO)
PHOTOS: CHESCO LOPEZ
MAKE–UP & HAIR: MANUEL CECILIO
ADDITIONAL PHOTOS: HBO ENTERPRISES. PABLO BUSTILLO. SKY TV. JEWELLERY: & OTHER STORIES. ARISTOCRAZY. CONVERSE. CUPLE. TOUS