Η κατάρρευση των luxury fashion brands

Η πολυάσχολη καθημερινή ζωή των σχεδιαστών μόδας περιλαμβάνει προετοιμασία για τις Εβδομάδες Μόδας υψηλής ραπτικής και ready-to-wear, τις δημόσιες εμφανίσεις τους για το brand και φυσικά την καλλιτεχνική διεύθυνση για τη διαφημιστική καμπάνια της εκάστοτε σεζόν. Ο χρόνος ποτέ δεν είναι αρκετός για τους σχεδιαστές, καθώς η ενασχόλησή τους με το καλλιτεχνικό κομμάτι των οίκων προϋποθέτει την ολοκληρωτική αφοσίωση στα καθήκοντά τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Raf Simons, ο οποίος αποχώρησε από την καλλιτεχνική διεύθυνση του οίκου Dior για προσωπικούς λόγους, καθώς η θέση του στον οίκο ήταν ιδιαίτερα απαιτητική και περιελάμβανε πλήθος ευθυνών. Η έλλειψη χρόνου δεν επιτρέπει επίσης στους σχεδιαστές μόδας να αντλούν έμπνευση από τα ταξίδια τους και τα διάφορα ερεθίσματα της καθημερινότητας συντελώντας σε έλλειψη δημιουργικότητας, η οποία είναι στοιχειώδης για έναν καλλιτέχνη.

 

Nicolas Ghesquière, Suzy Menkes και Raf Simons.

 

Οι δυσκολίες του επαγγέλματος και το άγχος των εργαζομένων στη βιομηχανία μόδας συντελούν πολλές φορές στις καταχρήσεις και στη λήψη ουσιών, οι οποίες προσημειώνουν τη λήξη της καριέρας τους, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Alexander McQueen και το τραγικό τέλος του. Η εκκεντρική συμπεριφορά και ο ιδιαίτερος τρόπος ζωής του John Galliano αποδοκιμάστηκαν επίσης από το κοινό, φέρνοντας την καριέρα του σε τέλμα. Αρκετοί σχεδιαστές υιοθέτησαν προστατευτικούς μηχανισμούς, όπως, για παράδειγμα, η Phoebe Philo, της Cèline, η οποία αρνήθηκε να μετακινηθεί από το Λονδίνο για να εργαστεί και ο Hedi Slimane, του Saint Laurent, που εργάζεται στο Λος Άντζελες. Σύμφωνα με τη Suzy Menkes, oι εταιρείες γρήγορης παραγωγής, όπως οι H&M και Uniqlo, επηρεάζουν αρνητικά τα luxury fashion brands, έχοντας αντίκτυπο στις πωλήσεις τους και συνεπώς στη δημιουργικότητα των σχεδιαστών.

 

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Lanvin, Alber Elbaz, αποχώρησε από τη θέση που είχε εδώ και 14 χρόνια, έπειτα από απόφαση των μετοχών του οίκου.

 

Πηγή: vogue.co.uk

Από τον Σωτήρη Καμπέρη

The Big Comeback of Fashion's Dramatics
Το μέλλον των fashion shows