"Ιlya Darling": Πέντε δεκαετίες μετά την πρεμιέρα του έργου που έκανε την Ελλάδα μόδα

 

illya-darling-broadway-movie-poster-1967-1020409273.jpg

 

Υπήρξε μια εποχή, που το πιο επιτυχημένο και συζητημένο musical στο Broadway της Νέας Υόρκης ήταν το "Ilya Darling", σε μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, σκηνοθεσία του Ζιλ Ντασέν και πρωταγωνιστές τη Μελίνα Μερκούρη, τον Νίκο Κούρκουλο, τη Δέσπω Διαμαντίδου, τον Όρσον Μπίν και τον Τίτο Βανδή. Όλη η Νέα Υόρκη μιλούσε για τη θεατρική διασκευή του "Ποτέ την Κυριακή", που είχε κάνει οτιδήποτε το ελληνικό μόδα, από την κουζίνα μέχρι την μουσική, καθιστώντας την Ελλάδα έναν πολυπόθητο προορισμό. Όσο για τη Μελίνα, η Αμερική είχε παραδοθεί άνευ όρων στη γοητεία της.

 

12021966.jpg

 

Η ηθοποιός έγινε εξώφυλλο στο περιοδικού ''Life'' και λίγο αργότερα βρέθηκε μαζί με το θίασο του "Illya Darling" στο show του Ed Sullivan. Το τηλεοπτικό αυτό βαριετέ, μια εκπομπή-θρύλος για την αμερικανική τηλεόραση, είχε φιλοξενήσει τα μεγαλύτερα αστέρια στο πλατό του και συχνά παρουσίαζε τα καλύτερα νούμερα από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Broadway. Η εμφάνιση του θιάσου και της Μελίνας ήταν ένας θρίαμβος.

 

 

29216082_10213618668520106_8423762393217105920_n.jpg

 

Το έργο έκανε πρεμιέρα στις 11 Απριλίου 1967, στο Μαρκ Χέλιγκερ Θίατερ της Νέας Υόρκης, δέκα ακριβώς μέρες πριν από το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ελλάδα. Μετά την 21η Απριλίου η Μελίνα θα μιλούσε από σκηνής για την αλλαγή της κατάστασης στην Ελλάδα. "Είχα ένα πολύ καλό παραγωγό που με άφηνε να μιλώ μετά το τέλος της παράστασης στο κοινό για το προαξικόπημα" είχε πει η Μελίνα περιγράφοντας το ξεκίνημα της δράσης της κατά της δικτατορίας.

 

 

19734705_premiera.limghandler.jpg

 

Στο πάρτι της πρεμιέρας: Μελίνα, Δέσπω Διαμαντίδου, Νίκος Κούρκουλος και Λορίν Μπακόλ.

 

Το "Ilya Darling" πήγε πολύ καλά στις υποψηφιότητες  των Tony: Ήταν υποψήφιο για καλύτερο μιούζικαλ, η Μελίνα ήταν επίσης υποψήφια ως καλύτερη ηθοποιός, όπως και ο Νίκος Κούρκουλός, ενώ ο Μάνος Χατζιδάκις ήταν υποψήφιος για τη μουσική και τα τραγούδια. Κανείς τους δεν έμελλε να κερδίσει, το ''Ilya Darling'' ωστόσο έγραψε ιστορία για το Broadway αλλά και για την Ελλάδα, προσθέτοντας αίγλη στον τουριστικό μύθο της χώρας.

 

Μιχάλης Αργυρόπουλος

 

 

Givenchy & Audrey: Χρυσές στιγμές
Όταν η Τζένη Καρέζη έγινε μητέρα