Κάρολος και Καμίλα: Η επίσκεψη στην Κρήτη

11 6 thumb large

 

 

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας, Κάρολος, και η δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα, έφτασαν στο αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» του Ηρακλείου με ιδιωτικό αεροσκάφος που απογειώθηκε από το αεροδρόμιο των Αθηνών.

Στο αεροδρόμιο για την υποδοχή του πριγκιπικού ζεύγους βρέθηκαν τοπικοί φορείς. Στη συνέχεια Κάρολος και Καμίλα μετέβησαν στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, όπου και ξεναγήθηκαν από την υπουργό Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου και τη γενική γραμματέα του υπουργείου, Μαρία Βλαζάκη. Στην ξενάγηση ήταν μαζί τους και η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια, τόσο στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, όσο επίσης στις Αρχάνες αλλά και την Κνωσό.

Κατά την είσοδό του στον αρχαιολογικό χώρο, ο πρίγκιπας Κάρολος είχε μία σύντομη συνομιλία με έναν τουρίστα. Μάλιστα, όταν ο τελευταίος τον ρώτησε τι κάνει, ο πρίγκιπας Κάρολος του απάντησε «still alive» (σ.σ. είμαι ακόμα ζωντανός).

 

 

 

 

 

 

 

 

Κάρολος και Καμίλα ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, που σηματοδοτεί την ύπαρξη του Μινωικού Πολιτισμού. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Κνωσό, παιδιά προσέφεραν στην Καμίλα ζωγραφιές με μινωικές απεικονίσεις.

 

 

 

 

 

 

 

 

Η επίσκεψη του πριγκιπικού ζεύγους διήρκεσε περίπου 50 λεπτά και πραγματοποιήθηκε κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

 

Στη βίλα Αριάδνη βρέθηκε αμέσως μετά την επίσκεψή του στην Κνωσό ο πρίγκιπας Κάρολος. Η βίλα Αριάδνη ήταν το σπίτι όπου έμενε ο Έβανς όταν έκανε τις ανασκαφές στην Κνωσό και σήμερα είναι επισκέψιμος χώρος. Ο πρίγκιπας Κάρολος ζήτησε να ξεναγηθεί εκεί και οι υπεύθυνοι του χώρου τού έδειξαν το πώς μαγείρευαν στη Μινωική Εποχή. Στο πλευρό του πρίγκιπα Καρόλου ήταν και η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, η οποία έχει σπουδάσει Αρχαιολογία, κάνοντας διατριβή σχετικά με το ρόλο της γυναίκας στη μινωική κοινωνία, αλλά και η Μαρέβα Μητσοτάκη.

Μία ενδιαφέρουσα συνάντηση είχαν η Μαριάννα Βαρδινογιάννη με τον πρίγκιπα Κάρολο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κρήτη. Παρευρέθηκαν και οι δύο στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Βρετανική Σχολή Αθηνών, και η κυρία Βαρδινογιάννη, που συνδέεται με φιλική σχέση με τον πρίγκιπα Κάρολο, του προσέφερε το βιβλίο της με τίτλο «Προσεγγίζοντας τη γυναικεία ταυτότητα: Αναζητήσεις στη Μινωική Κοινωνία», το οποίο είναι αποτέλεσμα της διατριβής της στην αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Sheffield. 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, η κυρία Βαρδινογιάννη είχε την ευκαιρία να μιλήσει στον πρίγκιπα Κάρολο για το αίτημα ένταξης της Κνωσού στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, καθώς και του «Ερωτόκριτου» στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

 

Η κυρία βαρδινογιάννη μιλήσει στον Πρίγκιπα Κάρολο για το αίτημα ένταξης της Κνωσού στην λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

 

 

 

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη προσφέρει στον πρίγκιπα Κάρολο το βιβλίο της με τίτλο «Προσεγγίζοντας τη γυναικεία ταυτότητα: Αναζητήσεις στη Μινωική Κοινωνία»

 

 

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη προσέφερε στον πρίγκιπα Κάρολο το βιβλίο της με τίτλο «Προσεγγίζοντας τη γυναικεία ταυτότητα: Αναζητήσεις στη Μινωική Κοινωνία».

 

 

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη συνομιλεί με τον πρίγκιπα Κάρολο

 

Οι Αρχάνες στο Ηράκλειο Κρήτης ήταν για τον πρίγκιπα Κάρολο και τη δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα ο τελευταίος σταθμός της επίσκεψής τους στην Ελλάδα.

Ο πρίγκιπας Κάρολος έφτασε λίγο πριν από τις 3 το μεσημέρι στην περιοχή, όπου τον υποδέχθηκε ο δήμαρχος και πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ηρακλείου, Μανώλης Κοκοσάλης, και άλλοι φορείς του τόπου, ενώ λίγο αργότερα έφτασε και η δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα.

 

 

 

 

 

 

 

Γυναίκες και άνδρες, ντυμένοι με παραδοσιακές κρητικές στολές, είχαν παραταχθεί δεξιά και αριστερά στο δρόμο ενώ στην πλατεία της Παναγίας στήθηκαν πάγκοι με τα παραδοσιακά κρητικά εδέσματα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μάλιστα, ο πρίγκιπας Κάρολος δεν αρνήθηκε να χορέψει και τον κρητικό χορό, σιγανό, όταν τον προσκάλεσαν οι Κρητικοί χορευτές. Ακολούθως, η Καμίλα μπήκε και η ίδια στο χορό και για λίγα λεπτά μαζί με τους χορευτές χόρεψε τον κρητικό παραδοσιακό χορό.

 

 

 

 

 

 

Πηγή: www.iefimerida.gr, www.kathimerini.gr