ΒΑΡΔΗΣ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Επίτιμος Πρόεδρος της «Παγκρητίου Ενώσεως»

 

VARDINOGIANNI2

 

Σε μια σεμνή, γεμάτη συγκίνηση και κρητική υπερηφάνεια, εκδήλωση η «Παγκρήτιος Ένωσις», το μεγαλύτερο πνευματικό-πολιτιστικό σωματείο της Ελλάδας, που αριθμεί πάνω 80.000 μέλη, με αφορμή τα 150 χρόνια από το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου, παρουσίασε το βιβλίο του συγγραφέα Διονυσίου Μαραγκουδάκη, Επισκόπου Πέτρας, «Το Ιερόν και Ηρωϊκόν της Κρήτης Αρκάδι», το οποίο αφιέρωσε στον Βαρδή Βαρδινογιάννη, καθώς τυπώθηκε χάρη στην ευγενική χορηγία του. «Ευχόμαστε όλοι να διδαχθούν από τα διαχρονικά και βροντώδη μηνύματα υγιούς φιλοπατρίας και ανιδιοτελούς ηρωισμού, τα οποία εξακτινώνει πάντοτε το Αρκάδι» ανέφερε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Ευγένιος, μιλώντας για το βιβλίο, ενώ η βουλευτίνα της Νέας Δημοκρατίας, Όλγα Κεφαλογιάννη, πρόσθεσε: «Αυτό το βιβλίο αποτελεί τεκμήριο γενναιότητας, αγώνων, αξιών και αυτοθυσίας. Ένα τεκμήριο ανιδιοτελούς πίστης στην πατρίδα, που καθορίζει γενιές και γενιές Κρητικών».

 

 

VARDINOGIANNI

 

Γιώργος Μαριδάκης, αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Ιωάννης Πλακιωτάκης, Βαρδής Βαρδινογιάννης.

 

 

VARDINOGIANNI4

 

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Γιάννης Βαρδινογιάννης.

 

VARDINOGIANNI6

 

Ελένη Κεφαλογιάννη, Βαρδής Βαρδινογιάννης, Όλγα Κεφαλογιάννη, Γιώργος Βαρδινογιάννης.

 

 

VARDINOGIANNI11

 

Γιάννης Κεφαλογιάννης, Ντόρα Μπακογιάννη, Λευτέρης Αυγενάκης.

 

VARDINOGIANNI12

 

Ανδρέας Τσούνης, Φώφη Γεννηματά, Γιώργος Μαρινάκης, Γιώργος Βαρδινογιάννης.

 

 

 

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η «Παγκρήτιος Ένωσις» αναγόρευσε τον Βαρδή Βαρδινογιάννη επίτιμο πρόεδρό της –διάκριση η οποία για πρώτη φορά απονέμεται σε προσωπικότητα που δε διετέλεσε πρόεδρος της Ενώσεως–, για τη συμβολή του στη διάδοση της κρητικής παράδοσης και για την προσφορά του στον κρητικό λαό και στην πατρίδα μας, γενικότερα. «Το βασικό χαρακτηριστικό του Βαρδή», ανέφερε ο πρόεδρος της «Παγκρητίου Ενώσεως», Γιώργος Μαριδάκης, «είναι ότι, όταν ήρθε από το Ρέθυμνο στην Αθήνα, κράτησε ό,τι έφερε από την Κρήτη: το κρητικό φιλότιμο, την κρητική φιλοξενία, την αγάπη προς καθετί κρητικό. Με λίγα λόγια, κράτησε την κρητική λεβεντιά». «Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης», ανέφερε η Όλγα Κεφαλογιάννη παίρνοντας το λόγο, «είναι άξιος συνεχιστής της οικογενειακής παράδοσης, διδάσκει εμάς τους νεότερους με τη στάση ζωής του πως πρέπει να σεβόμαστε τον άνθρωπο, να προτάσσουμε το κοινό καλό, να υπερασπιζόμαστε ιδανικά όπως η αγάπη για την πατρίδα, για την Ελλάδα, για τους Έλληνες. Αυτή η προσφορά μάς βοηθάει να διατηρούμε ζωντανές τις ρίζες μας. Μαζί του, άξιος συνοδοιπόρος και συμπαραστάτης είναι η σύζυγός του, Μαριάννα Βαρδινογιάννη, μητέρα των πέντε παιδιών τους».

 

 

VARDINOGIANNI13

 

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση.

 

VARDINOGIANNI8

 

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Γεωργία Μαριδάκη.

 

VARDINOGIANNI5

 

Αλεξία Αντσακλή-Βαρδινογιάννη, Νίκος Βαρδινογιάννης.

 

VARDINOGIANNI7

 

Η Βαρδιάννα Βαρδινογιάννη και ο σύζυγός της, Ιδομενέας Κογχυλάκης.

 

 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «N.J.V. Athens Plaza», στην πλατεία Συντάγματος, παρουσία σημαντικών προσωπικοτήτων από τον πολιτικό, επιχειρηματικό και καλλιτεχνικό χώρο, καθώς και διακεκριμένων μελών της κρητικής παροικίας των Αθηνών. Επίσης, το ''παρών'' έδωσαν πολλά μέλη της οικογένειας του Βαρδή Βαρδινογιάννη, ανάμεσά τους η σύζυγός του, Μαριάννα, τα παιδιά του, ο Γιάννης και ο Νίκος Βαρδινογιάννης με τη σύζυγό του, Αλεξία Αντσακλή, η κόρη του, Βαρδιάννα, με το σύζυγό της, Ιδομενέα Κογχυλάκη, τα αδέλφια του, Ελένη Κεφαλογιάννη και Γιώργος Βαρδινογιάννης, η Ελένη Βαρδινογιάννη και ο γιος της, Γιάννης Βαρδινογιάννης, η Αμαλία Βαρδινογιάννη και ο Σπύρος Καπράλος. Η συγκινητκή και ξεχωριστή αυτή εκδήλωση είχε έντονο κρητικό χρώμα, καθώς το μουσικό μέρος της ανέλαβε ο Νίκος Ζωιδάκης, ενώ ο χορός των «Κουρητών», με τις παραδοσιακές φορεσιές, έκλεψε την παράσταση.

 

 

Tζοβάννα Βλαχάβα