Ωνάσης vs Νιάρχος: Το ιστορικό μιας μεγάλης διαμάχης

 

 

 

Ήδη από τη δεκαετία του '40, όταν ο Αριστοτέλης Ωνάσης και ο Σταύρος Νιάρχος ήταν οι δύο ανερχόμενοι Έλληνες εφοπλιστές της Νέας Υόρκης, υπήρχε μεταξύ τους  ανταγωνισμός  στο επαγγελματικό πεδίο, αλλά, πρώτα από όλα, σε προσωπικό.

 

 

SISTERS

 

Oι αδελφές Λιβανού.

 

 


Και οι δύο είχαν θέσει ως στόχο να παντρευτούν την πανέμορφη, ξανθιά κόρη του πατριάρχη των Ελλήνων Εφοπλιστών της διασποράς, του Γιώργου Λιβανού. Η Τίνα Λιβανού, έφηβη ακόμη, ξανθιά, λεπτοκαμωμένη, κομψή, θύμιζε σταρ του σινεμά και δεν είχε καμία σχέση με άλλες κόρες εφοπλιστών, που είχαν σκούρα μαλλιά και δέρμα και -αλίμονο- έντονη τριχοφυία. Τόσο ο Ωνάσης όσο και ο Νιάρχος τη διεκδικούσαν ο καθένας για τον εαυτό του, τελικά όμως ήταν ο Ωνάσης εκείνος που κατάφερε να πείσει τον πατέρα της να του τη δώσει για νύφη.

 

upl587b2217aa69e

 

 

Παντρεύτηκαν το 1946, όταν ο Ωνάσης ήταν 46 ετών και η Τίνα 17, και ο πατέρας της, αν και δεν ενέκρινε απόλυτα το γαμπρό του, ενέκρινε την οικονομική συμμαχία που θα του έφερνε ο γάμος της κόρης του με τον ανερχόμενο εφοπλιστή.

 

 

 

vintage-photo-of-stavros-niarchos-and-eugenia-livanos-looking-at-something-and-e7a2023c61cf811b2051f55f5e74649b

 

 

Λίγο αργότερα, ο Σταύρος Νιάρχος θα συμβιβαζόταν με τη μεγαλύτερη αδελφή της Τίνας, την Ευγενία Λιβανού. «Λιγότερο διάσημος από τον Ωνάση και σίγουρα λιγότερο συζητημένος, ο Νιάρχος ενοχλούσε τον μπατζανάκη του με κάθε τρόπο» γράφει στη βιογραφία του Ωνάση ο Πίτερ Έβανς.

 

 

zniarchos1b

 

Ο Σταύρος Νιάρχος στο τιμόνι της "Κρεολής".

 

 

christinatina

 

 Η Τίνα Ωνάση στην πισίνα της "Χριστίνας".

 

«Ο Ωνάσης ζήλευε τις επιτυχίες του με ασήμαντες αλλά πάντα εξαιρετικής καλλονής ερωμένες, τον ζήλευε για την κομψότητά του και έβραζε με τον ''καταραμένο'' ευρωπαϊκό του αέρα. Ο Ωνάσης δεν μπορούσε να φορέσει ούτε το πιο ακριβό κοστούμι για περισσότερο από ένα πρωινό χωρίς να το κάνει να φαίνεται παρακατιανό. Ο Νιάρχος απέπνεε την ανία των πολύ πλουσίων, ο Ωνάσης τη χαρά της ζωής των πληβείων».

 

 

bio time

 

 

1101681025 400

 

 

 

Όταν ο Nιάρχος βγήκε εξώφυλλο στο περιοδικό '''Time'', ο Ωνάσης έκανε τα πάντα για να τον κάνουν και εκείνον. Το κατάφερε με το γάμο του με την Τζάκι. Ο Ωνάσης είχε τη θαλαμηγό «Χριστίνα», ο Νιάρχος την «Κρεολή». Ο Ωνάσης αγόρασε και διαμόρφωσε το Σκορπιό σε ένα μικρό ιδιωτικό παράδεισο, ο Νιάρχος έκανε το ίδιο στη Σπετσοπούλα. Ο Ωνάσης φιλοξενούσε την Γκρέτα Γκάρμπο, ο Νιάρχος τον Ρούντολφ Νουρέγεφ.

 

 

charlotford

 

Νιάρχος & Σαρλότ Φορντ.

 

19-jackie-o-anniversary

 

Ωνάσης και Τζάκι.

 

 

Ο Ωνάσης παντρεύτηκε τη χήρα του Προέδρου των Η.Π.Α, ο Νιάρχος έκανε παιδί με τη Σαρλότ Φορντ, κόρη του ιδιοκτήτη της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας-θρύλος.


«Και οι δύο ήθελαν οι γυναίκες τους να τους είναι πιστές από κάθε πλευρά, να μοιράζονται μαζί τους τις προκαταλήψεις, τις επιθυμίες και τις έχθρες τους» συνεχίζει ο Έβανς. Ο Ωνάσης έφτασε να απαγορεύσει στην Τίνα να παραστεί στο γάμο της αδελφής της με τον Νιάρχο. Η αποξένωση αυτή προκαλούσε ιδιαίτερο πόνο ανάμεσα στις δύο αδελφές».

 

vintage-photo-of-stavros-spyros-niarchos-with-his-fourth-wife-athina-livanos-in-e9ddd9e96ecce8707b07828394085115

 


Μετά το μυστηριώδη θάνατο της Ευγενίας και παρά τις φήμες για το τι τον προκάλεσε, η Τίνα, που είχε πάρει διαζύγιο από τον Ωνάση δέκα χρόνια νωρίτερα, έσπευσε το 1971 να παντρευτεί τον χήρο της Ευγενίας, κάτι που ο Ωνάσης και η κόρη της, Xριστίνα, δεν μπόρεσαν να συγχωρήσουν. Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο οικογένειες μετά το θάνατο της Τίνας το 1974 ήταν ψυχρές και ουσιαστικά δεν αναθερμάνθηκαν ποτέ. Σήμερα, η Αθηνά Ωνάση έχει ελάχιστες επαφές με τα ξαδέλφια της, Σταύρο και Ευγενία Λιβανού. Ίσως όμως αυτό να οφείλεται και στο οτι έχουν επιλέξει διαφορετικό τρόπο ζωής. Η απόγονος του Αριστοτέλη Ωνάση αποφεύγει τη δημοσιότητα, ενώ τα τέκνα Νιάρχου μοιάζουν να την απολαμβάνουν.

 

 

Μιχάλης Αργυρόπουλος