Μεγάλη Δούκισσα Αναστασία: Το μυστήριο που λύθηκε αλλά εξακολουθεί να γοητεύει...

 

d41645162a424ef93544fe2cfb125619--tsar-nicholas-ii-palace

 

 

Η αυτοκρατορική οικογένεια της Ρωσίας εκτελέστηκε από τους μπολσεβίκους στο Γεκατερίνμπουργκ στις 17 Ιουλίου του 1918. Οι φρουροί ξύπνησαν χαράματα τον τσάρο Νικόλαο, τη σύζυγο και τα παιδιά τους με την πρόφαση ότι θα τους μετέφεραν σε άλλη τοποθεσία για την ασφάλειά τους. Βρέθηκαν όμως απέναντι στο εκτελεστικό απόσπασμα... Η είδηση δεν πρόλαβε να γίνει γνωστή και να συγκλονίσει, και αμέσως άρχισαν οι φήμες ότι τουλάχιστον ένα από τα παιδιά του τσάρου είχε καταφέρει να διαφύγει. Σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες, υπήρχε η πιθανότητα κάποιος από τους φρουρούς να είχε σώσει κάποιον επιζώντα από το απόσπασμα. Τα φορέματα των πριγκιπισσών, επενδυμένα κρυφά με φυγαδευμένα διαμάντια και χρυσαφικά είχαν αποκρούσει τις σφαίρες. Τα επόμενα χρόνια υπήρχαν διάφορες αναφορές για νεαρά άτομα που ταξίδευαν στη Ρωσία σαν φυγάδες Ρομανόφ. Τατιάνες, Αναστασίες αλλά και Αλεξέι εμφανίστηκαν πολλοί και πολλές. Η υπόθεση έγινε ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του 20ού αιώνα.

 

05b9c0457abc9df26288451ef13ead44

 

Oι μεγάλες δούκισσες Όλγα, Αναστασία, Μαρία και Τατιάνα.

 

anastasia by guddipoland-d5q2k8d 1

 

Η μεγάλη δούκισσα Αναστασία σε παιδική ηλικία.

 

 

Anna Anderson 1920

 

Η Άννα Άντερσον το 1920.

 

 

Καμιά τους ωστόσο δεν κατάφερε να πείσει ότι ήταν πραγματικά η πριγκίπισσα που ξέφυγε από τους μπολσεβίκους, όσο η Άννα Άντερσον, που εμφανίστηκε φαινομενικά από το πουθενά σε ένα φρενοκομείο στο Βερολίνο το 1922. Αρχικά αρνείτο να αποκαλύψει το όνομά της, τελικά όμως εξομολογήθηκε σε μια άλλη τρόφιμο ότι ήταν η μεγάλη δούκισσα Αναστασία. Έφερε ένα μεγάλο τραύμα στο κεφάλι και έπασχε εξαιτίας αυτού, υποστήριζε, από απώλεια μνήμης. Μια ιδιάζουσα αμνησία, που θα φαινόταν ιδιαίτερα χρήσιμη τα επόμενα χρόνια, όταν, αντιμέτωπη με τους συγγενείς της Αναστασίας, καλείτο να απαντήσει στις επίμονες ερωτήσεις τους για τις αναμνήσεις της από τη ζωή πριν από το εκτελεστικό απόσπασμα. Η ιστορία της έφτασε μέχρι τους κύκλους των συγγενών και φίλων των Ρομανόφ στην Ευρώπη. Κάποιοι έσπευσαν στο ίδρυμα για να αποκαλύψουν την απάτη της γυναίκας, στην οποία αναγνώρισαν έναν απατεώνα. Κάποιοι άλλοι όμως πίστεψαν την ιστορία της. Ανάμεσά τους, ο γιος του γιατρού του τσάρου και ο πρίγκιπας Βάλντεμαρ της Δανίας, οι οποίοι έβγαλαν την Άντερσον από το ίδρυμα και ανέλαβαν τα έξοδα και τη διαμονή της. Το 1927, οι ερευνητές που είχαν προσλάβει μέλη της οικογένειας των Ρομανόφ αποκάλυψαν τη μαρτυρία μιας πρώην συγκατοίκου της Άντερσον, η οποία υποστήριζε ότι το αληθινό της όνομα είναι Φραντσίσκα Σβανκόφσκα και πως ήταν εργάτρια από την Πολωνία. Τα επόμενα χρόνια η Άντερσον θα πυροδοτούσε διχογνωμίες, θα εμφανιζόταν στους τίτλους των εφημερίδων για δεκαετίες, με κάποιους από τους συγγενείς της αυτοκρατορικής οικογένειας να την πιστεύουν, ενώ άλλοι όχι, και, κυρίως, θα πρωταγωνιστούσε σε μια δικαστική διαμάχη που κράτησε δεκαετίες.

 

download


Η μάχη της για αναγνώριση εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια εκδίκασης υπόθεση που έφτασε στα γερμανικά δικαστήρια, όπου και επίσημα κατατέθηκε. Ξεκίνησε το 1938 και η τελική απόφαση βγήκε το 1970.
Στα χρόνια του πολέμου η Άντερσον εγκλωβίστηκε στη Γερμανία και ο Χίτλερ, θέλοντας να λύσει το γρίφο της, την έφερε αντιμέτωπη με τους συγγενείς της Σβανκόφσκα. Τα αδέλφια της Πολωνής εργάτριας, όμως, αν και αναγνώρισαν, όπως θα εξομολογούνταν αργότερα, στο πρόσωπο της Άντερσον την αδελφή τους, δεν το κατέθεσαν γνωρίζοντας πως θα κινδύνευε η ζωή της αν ο φίρερ βεβαιωνόταν ότι επρόκειτο για απατεώνισσα. Ούτως ή άλλως, μέχρι τότε η Άντερσον, που ήταν μια διαταραγμένη ψυχικά προσωπικότητα, με εκρήξεις θυμού και αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά ακόμη και απέναντι στους ευεργέτες της, είχε πείσει μέχρι και τον ίδιο της τον εαυτό ότι πράγματι ήταν η χαμένη πριγκίπισσα... Μετά τον πόλεμο έφυγε για την Αμερική, όπου έζησε το υπόλοιπο της ζωής της παντρεμένη με ένα εκκεντρικό φίλο του γιου του αυτοκρατορικού γιατρού.
Το 1970 τα γερμανικά δικαστήρια αποφάνθηκαν πως η Άντερσον δεν παρείχε αρκετές αποδείξεις για να διεκδικήσει την ταυτότητα της μεγάλης δούκισσας, ωστόσο αποδέχθηκαν πως δεν μπορούσαν να αναγνωρίσουν το θάνατο της Αναστασίας σαν επιστημονικά τεκμηριωμένο ιστορικό γεγονός.

Η Άντερσον απεβίωσε το 1984 και το σώμα της απανθρακώθηκε. Το 1994 διεξήχθη τεστ DNA σε δείγμα ιστού της Άντερσον που υπήρχε σε ένα νοσοκομείο και σε αίμα του πρίγκιπα Φιλίππου, συγγενή της αυτοκράτειρας Αλεξάνδρας, που απέδειξε πως η Άννα Άντερσον δεν είχε συγγενική σχέση με τον τσάρο Νικόλαο, ούτε με την τσαρίνα Αλεξάνδρα. Το μιτοχονδριακό DNA της Άντερσον ταυτίστηκε με αυτό ενός απογόνου συγγενή της Φραντσίσκα Σκάνσκοβκα.

 

inanastasuia

 

H Ίνγκριντ Μπέργκμαν στην «Αναστασία».

 

Όσο για την αληθινή Αναστασία; Το λείψανό της δε βρέθηκε μαζί με τα οστά των υπόλοιπων μελών της οικογένειας το 1991, αλλά μόλις το 2007, μαζί με τα οστά ενός έφηβου, που τελικά ανήκαν στον Τσάρεβιτς Αλεξέι. Τα τεστ DNA στα οποία υποβλήθηκαν τα λείψανα έδωσαν τέλος στο μύθο. Κανένας Ρομανόφ δεν είχε καταφέρει να ξεφύγει, όλα τα μέλη της οικογένειας είχαν βρει φρικτό θάνατο. Η παράσταση είχε τελειώσει. Το κοινό όμως αρνείτο να φύγει από το θέατρο...
Η ιστορία της Άννας Άντερσον είχε εμπνεύσει συγγραφείς και σκηνοθέτες. Την υποδύθηκαν η Ίνγκριντ Μπέργκμαν στην μεγάλη οθόνη και η Έιμι Ίρβινγκ στη μικρή, ενώ στην ελληνική σκηνή την έπαιξε η κυρία Κατερίνα. Έγινε και ταινία κινουμένων σχεδίων από την Disney - όλα αυτά βέβαια πριν βάλει το DNA τα πράγματα στη θέση τους. Ακόμα και σήμερα όμως, ο μύθος εξακολουθεί να γοητεύει. Αυτή τη στιγμή χαρίζει τη μαγεία του στο Broadway όπου το μιούζικαλ «Anastasia» ζωντανεύει ξανά το παραμύθι της όμορφης πριγκίπισσας, που ξέφυγε ως εκ θαύματος από τις σφαίρες και το θάνατο και βρέθηκε χαμένη σε ένα κόσμο που έχει αλλάξει για πάντα...

Μιχάλης Αργυρόπουλος