Ο Μύθος του Οίκου ΖOLOTAS

 

10 preview

 

Στη νεοκλασική Αθήνα του 1895, κοντά στις παρυφές της Ακρόπολης, στην οδό Αιόλου, ένας 21χρονος γιος εμπόρου από τη Σπερχειάδα Λαμίας βάζει το πρώτο λιθάρι αυτού που σύντομα πρόκειται να γίνει ο ιστορικότερος οίκος κοσμηματοποιίας της Ελλάδας. Επιστρέφοντας από μία λαμπρή μαθητεία στα σημαντικότερα ατελιέ του Παρισιού, ο Ευθύμιος Ζολώτας έχει αποκομίσει μια εμπειρία ανάλογη του ταλέντου και της φιλοδοξίας του. 

 

SALONI 2A max 630

 

Το όραμά του: να δημιουργήσει ένα νέο ελληνικό οίκο που να υποδέχεται και να εξυπηρετεί με κύρος το αθηναϊκό κοινό, προσφέροντάς του κομψοτεχνήματα ευρωπαϊκών απαιτήσεων. Ο οίκος Zolotas γοητεύει αμέσως την υψηλή κοινωνία της Αθήνας, που, με το εκλεκτικό της γούστο, αγκαλιάζει το ιστορικό πρώτο κατάστημα της οδού Αιόλου. Η άμεση αυτή επιτυχία συνοδεύεται από την υλοποίηση ενός ευρύτερου σχεδιασμού. Ο Ευθύμιος Ζολώτας προσθέτει στο κατάστημά του τα ίδια τα ατελιέ κατασκευής στα οποία και συγκεντρώνει κατάλληλα ειδικευμένους τεχνίτες.

 

ATELIER 1 preview

 

 

Καταρτίζοντάς τους μέσα από τη δική του εμπειρία, δημιουργεί μια πραγματική σχολή μαθητείας που σύντομα επιτυγχάνει τις καλύτερες επιδόσεις της εποχής με ένα ιδιαίτερο αυθεντικό στιλ. To 1904 παντρεύεται την Κωνσταντίνα Ζολώτα, μία νεαρή πολυμαθή γυναίκα, με την οποία αποκτά ένα γιο, το 1905, τον Ξενοφώντα Ζολώτα, που θα συνεχίσει επάξια το όνειρο του πατέρα του.

 

Μ3259 preview

 

Η επιθυμία της Κωνσταντίνας Ζολώτα να κατευθύνει το γιο της προς την πολυμάθεια και την επιστημοσύνη θα νικήσει την επιθυμία του Ευθύμιου Ζολώτα να μεταλαμπαδεύσει την τέχνη του στο μονάκριβο γιο τους. Μόλις 24 χρονών, καταλαμβάνει την πρώτη του έδρα στο Οικονομικό Δίκαιο του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Εκτός από καθηγητής, αποτελεί κεντρικό πρόσωπο της οικονομικής και πολιτικής ζωής της χώρας, διοικώντας την Τράπεζα της Ελλάδος για πάνω από 25 χρόνια και φτάνοντας μέχρι και το πρωθυπουργικό αξίωμα το 1990. Είναι ένας άνθρωπος με σπάνια μόρφωση, βαθιά γνώση των ελληνικών γραμμάτων και υψηλό όραμα για τον ελληνισμό.

 

 

I383AY1 preview


Ο Ξενοφών Ζολώτας, ωστόσο, ακολουθεί παράλληλα και το πάθος του για το κόσμημα που του έχει εμφυσήσει ο πατέρας του, για τον οποίο τρέφει ένα βαθύ θαυμασμό μαζί με σεβασμό και καταπιάνεται με πάθος στην οικογενειακή επιχείρηση. Προς το τέλος της δεκαετίας του '50, αποφασίζει να τοποθετήσει το σήμα ZOLOTAS παραπλεύρως με τις μεγάλες γαλλικές και αμερικανικές φίρμες. Γι’ αυτόν, η τέχνη της χρυσοχοΐας οφείλει να μετατραπεί σε μια αποστολή παγκόσμιας ανάδειξης του ελληνικού πνεύματος. Πρόκειται για μια έμπνευση που προέρχεται κατευθείαν από την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά και η οποία ενώνεται με μια καινούργια τεχνοτροπία, συμβίωση των παλαιών τεχνικών και της αυθεντικής τεχνογνωσίας, που φυτρώνει στα χέρια των τεχνιτών του οίκου.

 

 HISTORY 3 max 630

 

 


Μαζί με τη γυναίκα του Καλλιρόη (εξέχον μέλος της ελληνικής αριστοκρατίας της Νέας Υόρκης), που θα γίνει μούσα του και αφορμή να δημιουργηθούν μυθικά κοσμήματα, θα κατορθώσει να ταυτίσει τον οίκο με την ίδια την αίγλη του ελληνισμού, φροντίζοντας να συνάψει αποκλειστική συνεργασία με τα αρχαιολογικά μουσεία της Ελλάδας στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Όλα τα θρυλικά μοτίβα, από τους Λέοντες των Μυκηνών και το Άστρο της Βεργίνας, μέχρι τα χρυσοποίκιλτα βυζαντινά ενδύματα των ψηφιδωτών της Ραβέννας, ξαναπαίρνουν ζωή και φοριούνται από σπουδαίες προσωπικότητες σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης. Καθ’ όλη τη δεκαετία του 1960, οι χρυσές κλωστές του οίκου Zolotas αγκαλιάζουν τα γυναικεία άκρα και τα φτερωτά σχήματα των σχεδίων του μεταμορφώνουν τις γυναίκες σε σύγχρονες θεότητες. Ο κατάλογος των μεγάλων ονομάτων που γοητεύονται από τις δημιουργίες του αποτελεί το ίδιο το αισθητικό αποτύπωμα της εποχής: Αριστοτέλης Ωνάσης, ζεύγος Κένεντι, Ρόμι Σνάιντερ, Ελίζαμπεθ Τέιλορ, Μαρία Κάλλας.

 

ELISABETH TAYLOR preview

 

Elizabeth Taylor.

 

 

 

17 preview

 

 

 

CATHERINE DENEUVE preview

 

Catherine Deneuve.

 

 

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ο ήδη παγκόσμια καταξιωμένος οίκος εγκαθίσταται και στο Παρίσι. Μεγάλοι δημιουργοί από διάφορους καλλιτεχνικούς ορίζοντες εμπνέονται από τη φιλοσοφία της νέας ελληνικής κοσμηματοποιίας και συνασπίζονται γύρω από το όραμά της.

 

 

6 preview

 


Ο χώρος των εικαστικών τεχνών ανταποκρίνεται με ενθουσιασμό σ’ αυτό το νέο ρεύμα και οι δημιουργίες των ιδιαίτερων «μαγνητικών κοσμημάτων» του κορυφαίου Έλληνα γλύπτη Τάκη, με τα μαργαριτάρια που αλλάζουν θέση ανάλογα με τη θερμοκρασία του σώματος, ή τα καλαίσθητα χαρακτικά γούρια του καταξιωμένου ζωγράφου Αλέκου Φασιανού, αφήνουν εποχή.  Μια ακόμη εμβληματική συνεργασία αυτής της περιόδου προσθέτει στις συλλογές του οίκου τις λεπτές δημιουργίες της γλύπτριας Κλοντ Λαλάν. Το χρώμα του χρυσού χύνεται πάνω στις καλαίσθητες επιφάνειες των δάφνινων φύλλων, που μεταμορφώνονται σε μακριά κολιέ, συνοδεύουν ζώνες και διακοσμούν χρυσές αλυσίδες για τον αστράγαλο. Η μεσογειακή δάφνη αγκαλιάζει και πάλι τον κόσμο.

 


Η ανερχόμενη σχεδιάστρια Παλόμα Πικάσο, κόρη του μεγάλου Πάμπλο, δημιουργεί μια περιορισμένη συλλογή από μοναδικά περιδέραια και βραχιόλια στο σχήμα πετάλων μαργαρίτας καθώς και βραχιόλια με τις διαφορετικές όψεις της σελήνης. Οι εμπνεύσεις της νεαρής δημιουργού παντρεύονται ιδανικά με την παραδοσιακή τεχνογνωσία των εξειδικευμένων χρυσοχόων, οδηγώντας το εγχείρημα σε συναρπαστικά αποτελέσματα: Είναι ταυτόχρονα τα πρώτα πιο ζωντανά σχέδια κοσμημάτων της Παλόμα Πικάσο και η σηματοδότηση μιας καινούριας εποχής για τον οίκο Zolotas.

 

 

 

4 preview

 

Η συνεργασία που αποτέλεσε πραγματική ανατροπή για τα δεδομένα της σύγχρονης κοσμηματοποιϊας είναι αυτή με το Νεοϋορκέζο σχεδιαστή Ρόναλντ Μακ Νάμερ. Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, ο Μακ Νάμερ –που μέχρι πρότινος σχεδίαζε για τον οίκο Tiffany’s– αποδέχεται την πρόσκληση του Ζολώτα να γίνει ο βασικός εμπνευστής της νέας συλλογής. Ταξιδεύει στην Ελλάδα και γοητεύεται αμέσως από τις παραδοσιακές τεχνικές των εργαστηρίων και τη μοναδική αισθητική των ελληνικών μοτίβων. Συλλαμβάνοντας απολύτως το ιδιαίτερο όραμα του οίκου, σύντομα γίνεται ο πιο ένθερμος υποστηρικτής του. Επισκέπτεται καθημερινά τα ατελιέ, τις συλλογές και τα μουσεία, διδάσκει και διδάσκεται και γίνεται ένας σχεδιαστής-τεχνίτης συμμετέχοντας με πάθος σε όλα τα στάδια της παραγωγής του κοσμήματος. Σύντομα πρόκειται να γίνει η «ψυχή» του οίκου Zolotas.

 

2 preview

 

 

Τοποθετώντας τον όγκο και τη φόρμα στο κέντρο των αναζητήσεών του, ο Αμερικάνος επινοεί κοσμήματα αρχιτεκτονικής έμπνευσης βασισμένα στα χαρακτηριστικά των τριών βασικών αρχιτεκτονικών ρυθμών της Αρχαίας Ελλάδας: δωρικού, ιωνικού και κορινθιακού. Ο μαίανδρος και η σπείρα ξαναβρίσκουν ένα σύγχρονο νήμα πλαστικότητας προσαρμόζοντας τα αρχέγονα μοτίβα τους σε λαμπρές δημιουργίες από χρυσό 22 καρατίων, συχνά σφυρήλατο.
Το πάθος του Ρόναλντ Μακ Νάμερ για το θέατρο (στη Νέα Υόρκη ήταν ένας από τους σημαντικότερους σχεδιαστές σκηνικών κοστουμιών και κοσμημάτων) οδηγεί το αστείρευτο ενδιαφέρον του προς το αρχαίο ελληνικό δράμα. Τα κοσμήματα που σχεδιάζει για την Ειρήνη Παππά για το ρόλο της σαιξπηρικής Κλεοπάτρας συνοδεύουν στην εντέλεια τη θριαμβευτική ιερατική ερμηνεία της μεγάλης ηθοποιού στο Ηρώδειο το 1979.

 

MELINA MERKOURI preview

 

Mελίνα Μερκούρη.

 

 

12 preview

 

 

 

IRENE PAPPAS preview

 

Ειρήνη Παππά.

 

 

NANA MOUSCHOURI preview

 

Νάνα Μούσχουρη.

 

QUEEN NOOR OF JORDAN preview

 

Βασίλισσα Νουρ της Ιορδανίας.

 

 

XSS1025 2 preview

 

Ο 21ος αιώνας βρίσκει τον οίκο Zolotas στο κατώφλι νέων προκλήσεων. Η παγκοσμιοποίηση φέρνει νέες εμπνεύσεις και το σύγχρονο κόσμημα φέρει καινοτόμα χαρακτηριστικά. Απαντώντας στις προκλήσεις αυτές, οι τεχνίτες του οίκου δημιουργούν κοσμήματα που εξελίσσουν τις φόρμες τους παραμένοντας πιστοί στην ιδιαίτερή τους παράδοση. Σύγχρονες συλλογές, όπως η ENTASIS, με κοσμήματα εμπνευσμένα από το δωρικό ρυθμό σε ματ χρυσό 18 καρατίων, με ή χωρίς διαμάντια εξακολουθούν να ενσαρκώνουν απόλυτα αυτή τη διαχρονική τεχνική και αισθητική απαίτηση.

 

 

ZOLOTAS PARIS BOUTIQUE 4 preview

 

Το σαλόνι του καταστήματος ΖOLOTAS στο Παρίσι.

 

Το 2009, ο ZOLOTAS σηματοδοτεί δυναμικά μια στιλιστική εξέλιξη στις συλλογές του συνεργαζόμενος με τη γλύπτρια Νιζά Σεβενμάν. Οι μικρογλυπτικές εμπνεύσεις της Γαλλίδας δημιουργού αποτελούν την επιτομή αυτής της νέας εποχής. Οι μακρόστενες ανθρωπόμορφες φιγούρες της Σεβενμάν ενώνονται και χορεύουν κυκλικά ή στέκονται όρθια σαν άλλα κυκλαδικά ειδώλια, ιερατικές, παντοτινές μορφές του Αιγαίου Πελάγους. Αυτή η περιορισμένη αριθμού συλλογή αποτυπώνει τη διαχρονική ανθρωποκεντρική διάσταση του ελληνικού πολιτισμού.

 

 

ADELE EXARCHOPOULOS preview

 

 

Αdele Εξαρχόπουλος.

 

Διατηρώντας τον οικογενειακό του χαρακτήρα, που αποτελεί μέρος της επιτυχίας του, και συνεχίζοντας με σταθερή πορεία προς τη συνέχιση της παράδοσής του, ο οίκος Zolotas βρίσκεται στην πρώτη γραμμή μιας κληρονομιάς χιλιάδων ετών.

 

GEORGE PAPALEXIS CEO ARTISTIC DIRECTOR preview

 

Έχοντας τελειώσει τις σπουδές του στην κοσμηματοποιία στο Παρίσι, το 2009, ο Γιώργος Παπαλέξης αναλαμβάνει το ρόλο του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή, αντλώντας έμπνευση από την πορεία και την προσωπικότητα του ιδρυτή του οίκου.

Γνωρίζοντας πολύ καλά τη στιλιστική δύναμη και τη φρενήρη δημιουργικότητα του οίκου, αναλαμβάνει να αναδιαμορφώσει την εικόνα του σεβόμενος πάντα τη μοναδική του ταυτότητα. Επαναφέρει παλαιούς κώδικες, δίνοντας έμφαση σε θεματικές εμπνεύσεις που προέρχονται από αρχιτεκτονικούς ρυθμούς. Το διαμάντι κυριαρχεί στις νέες συλλογές και δημιουργούνται νέες συλλογές σε κίτρινο, λευκό, μαύρο και ροζ χρυσό.

 

 

SCARLETT JOHANSSON preview

 

 

Η Scarlet Johansson σε πρόσφατη εμφάνισή της με σκουλαρίκια του οίκου. Οι μεγάλες σταρ εξακολουθούν να μαγεύονται από την αίγλη και τη λεπτομέρεια των κοσμημάτων ZOLOTAS. Όπως άλλωστε και το παγκόσμιο κοινό που διατηρεί το μύθο ψηλά του στο πέρασμα του χρόνου.

 

Μιχάλης Αργυρόπουλος