Αλίκη Διπλαράκου: Η Ελληνίδα καλλονή που έγινε Μις Ευρώπη και παντρεύτηκε έναν ιππότη

 

8987662486 8caf27818f

 

"Η μητέρα μου, μερικές φίλες και εγώ ήμασταν στο τσάι στην Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα όταν κάποιος πρότεινε για πλάκα να πάμε να δούμε το διαγωνισμό ομορφιάς που διεξάγεται σε θέατρο της Αθήνας. Πήγαμε, καθίσαμε σε ένα θεωρείο και ξαφνικά ανήγγειλαν το όνομά μου, και με φώναξαν στη σκηνή. Σκέφτηκα ότι με κορόιδευαν... Όταν προσπάθησα να αρνηθώ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλέξανδρος Ζαΐμης είπε ότι πρέπει να το δεχτώ ως πατριωτικό καθήκον. Τρεις ημέρες αργότερα βρέθηκα στο Παρίσι…» Κάπως έτσι θυμόταν η λαίδη Russel τη θριαμβευτική ανάδειξή της σε Μις Έλλάς και κατόπιν Μις Ευρώπη.

 

upl5898517f99270


Το 1929 η 17χρονη Αλίκη Διπλαράκου, μια όμορφη Αθηναία με καταγωγή από τη Μάνη βρέθηκε πράγματι υποψήφια για τον διαγωνισμό της ωραιότερης Ελληνίδας ενάντια στις επιθυμίες των γονιών της. Κέρδισε τον τίτλο και εκπροσώπησε την Ελλάδα στον διαγωνισμό Miss Europe στο Παρίσι, όπου στέφθηκε η Μις Ευρώπη στις 6 Φεβρουαρίου του 1930. Ο δημοσιογράφος και ιστορικός ερευνητής Γιάννης Καιροφύλλας έγραψε πώς «ο θρίαμβος της Αλίκης Διπλαράκου έσπασε τον πάγο ανάμεσα στην αστική τάξη και στον θεσμό της ομορφιάς. Επειδή η νεαρή Αλίκη ήταν από «πολύ καλή οικογένεια», πολλά νέα κορίτσια από εξίσου καλές αστικές οικογένειες έτρεχαν να διαγωνιστούν τα επόμενα χρόνια. Στην επιτροπή κρίσεως ήταν και ο ζωγράφος Κωνσταντίνος Παρθένης. Και οι 15 κριτές είχαν τότε ψηφίσει την Αλίκη Διπλαράκου.

 

tumblr lj43frIjzi1qb8ugro1 500

 

 

"Ήταν ψηλή και λυγερή, με εκφραστικά μάτια, με θαυμάσιες γραμμές, όπως έλεγαν τότε, και εκπροσωπούσε επάξια την ελληνική ομορφιά".Η ανάδειξη της την έκανε διάσημη μέσα σε μια ημέρα: Η ομορφιά της έκανε το γύρο του κόσμου και στην Ελλάδα της επιφυλάχθηκε υποδοχή εθνικής ηρωίδας.

 

 

HH Vionnet 1932 diplarakou

 


Η Αλίκη Διπλαράκου δοκίμασε τις δεξιότητες στο θέατρο και περιόδευσε τις Ηνωμένες Πολιτείες δίνοντας διαλέξεις για τον αρχαίο και τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό. Εκτός από την μητρική της γλώσσα, μιλούσε άπταιστα αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά.

 

milwaukee sentinel june 22 1932

 

 

Έγινε πρωτοσέλιδο στη δεκαετία του 1930 και για έναν άλλο λόγο, όταν ντυμένη ναύτης μπήκε λαθραία στο Άγιο Όρος, σπάζοντας το άβατο.

 

Paul Louis Weiller Aliki Diplarakou 1932

 


Έκανε δύο γάμους: Ο πρώτος ήταν με τον Paul-Louis Weiller έναν Γάλλο αεροπόρο, και διευθυντής του ομίλου Gnome et Rhône. Οι επισκέπτες στο γάμο του ζευγαριού στις 31 Οκτωβρίου 1932 περιελάμβαναν τον συγγραφέα Paul Morand, ποιητή Paul Valéry και διπλωμάτη τον Philippe Berthelot. Απέκτησαν έναν γιο τον Paul-Annick Weiller, πατέρα της πριγκίπισσας Sibilla του Λουξεμβούργου.

 

 

aliki diplarakou1

 

Ο δεύτερος γάμος της έδωσε τον τίτλο της λαίδης. Στις 15 Δεκεμβρίου 1945 η όμροφη Ελληνίδα παντρεύτηκε τον Sir John Wriothesley Russell, Άγγλο διπλωμάτη, πρεσβευτή της Βρετανίας στην Αιθιοπία, τη Βραζιλία και την Ισπανία με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά, εγγόνια και δισσέγγονα.
Τη δεκαετία του 80 είχε επανέλθει στην Ελληνική επικαιρότητα δίνοντας μια μεγάλη, απολαυστική συνέντευξη στον Φρέντυ Γερμανό την οποία μπορείτε να δείτε στο τέλος της σελίδας.


Η Αλίκη Διπλαράκου, λαίδη Russell, έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών στις 30 Οκτωβρίου του 2002.

Μιχάλης Αργυρόπουλος

 

Media