Πάτρικ Λι Φέρμορ: H ιστορία του μεγάλου φιλέλληνα και του σπιτιού του στην Καρδαμύλη

 

03mcgrath master768 v2

 

Ο Πάτρικ Λι Φέρμορ καταγόταν από προνομιούχο οικογένεια.Ο πατέρας του, σερ Λούις, ήταν διευθυντής του Γεωλογικού Ινστιτούτου στην Ινδία, με αποτέλεσμα αυτός και η γυναίκα του να κρατηθούν για ένα πολύ μεγάλο διάστημα μακριά από το γιο τους. Παιδάκι τον εμπιστεύθηκαν σε μια αγροτική οικογένεια και μεγάλωσε ελεύθερος στη φύση. Σε αυτή την ελευθερία οφείλεται ίσως ο ατίθασος χαρακτήρας του, αλλά και μια περίεργη, αυστηρή πειθαρχία, προσαρμοσμένη όμως στους δικούς του όρους.

Στην ηλικία των 18, ο Λι Φέρμορ αποφάσισε να ταξιδέψει στην Ευρώπη, από το Χουκ της Ολλανδίας έως την Κωνσταντινούπολη. Ξεκίνησε στις 8 Δεκεμβρίου 1933, λίγο μετά την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία στη Γερμανία, με λίγα ρούχα, το Βιβλίο Αγγλικών Στίχων της Οξφόρδης και ένα τόμο των Ωδών του Οράτιου. Κοιμόταν όπου έβρισκε, είτε σε αχυρώνες και καλύβες βοσκών, είτε σε σπίτια της αριστοκρατίας της Κεντρικής Ευρώπης, ακόμα και σε μοναστήρια. Δύο από τα περιηγητικά του έργα, Η εποχή της Δωρεάς και το Ανάμεσα στα Δάση και τα Νερά, περιγράφουν με λεπτομέρειες το ταξίδι του.

Ο Λι Φέρμορ έφθασε στην Κωνσταντινούπολη την 1η Ιανουαρίου 1935 και συνέχισε το ταξίδι του κατά μήκος της ελληνικής χερσονήσου. Το Μάρτιο ενεπλάκη με την εκστρατεία των βασιλικών δυνάμεων στη Μακεδονία ενάντια στη δημοκρατική εξέγερση του 1935. Στην Αθήνα συνάντησε την Μπαλάσα Καντακουζηνού, Ρουμάνα ευγενή της οικογένειας των Καντακουζηνών, την οποία και ερωτεύτηκε. Έζησαν σε έναν παλαιό νερόμυλο, έξω από την πόλη, που έβλεπε προς τον Πόρο. Εκείνος έγραφε και εκείνη ζωγράφιζε. Αργότερα μετακόμισαν στο Μπάλενι, τον οίκο της οικογένειας των Καντακουζηνών στη Μολδαβία, έως το ξέσπασμα του Β' Π.Π.
Με το ξέσπασμα του πολέμου, ο Φέρμορ κατατάχθηκε στην Ιρλανδική Φρουρά, αλλά εξαιτίας της γνώσης που είχε ήδη για τον ελλαδικό χώρο, απεστάλη στο General Service Corps και έγινε στρατιωτικός σύνδεσμος στην Αλβανία. Πολέμησε στην Κρήτη και την ηπειρωτική Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής επέστρεψε στην Κρήτη τρεις φορές, τη μία με αλεξίπτωτο. Ανήκε σε μια ολιγάριθμη ομάδα αξιωματικών, που είχε στόχο της της οργάνωση της αντίστασης του νησιού στη γερμανική κατοχή. Μεταμφιεσμένος σε βοσκό, με το ψευδώνυμο Μιχάλης ή Filedem, έζησε περισσότερα από δύο χρόνια στα βουνά. Με τον Γουίλιαμ Στάνλεϊ Μος ως υπαρχηγό, ο Λι Φέρμορ οδήγησε την ομάδα που απήγαγε το 1944 το γερμανό διοικητή Χάινριχ Κράιπε, κοντά στις Αρχάνες.

 

 

file 4

Ο Λι Φέρμορ παντρεύτηκε το 1968 την Τζόαν Ελίζαμπεθ Ράινερ, που τον συνόδεψε σε πολλά από τα ταξίδια του μέχρι το θάνατό της στην Καρδαμύλη τον Ιούνιο του 2003, στην ηλικία των 91. Ζούσαν ένα τμήμα του χρόνου στο σπίτι τους, σε έναν ελαιώνα στην Καρδαμύλη της Μάνης -για την οποία έγραψε ομότιτλο βιβλίο που μετέφρασε στα ελληνικά ο προσωπικός του φίλος, πρώην πρωθυπουργός Τζαννής Τζαννετάκης- και το υπόλοιπο στο Γουορτσέστερσαιρ. Το 2004 στις Τιμητικές Διακρίσεις Νέου Έτους ο Πάτρικ Λι Φέρμορ χρίστηκε ιππότης. Το 2007 ανέφερε πως αποφάσισε να χρησιμοποιήσει γραφομηχανή, έχοντας γράψει όλα τα βιβλία του έως τότε χειρόγραφα.

 

fermor4

 

Mε τον Νίκο Χατζηκυριάκο Γκίκα.

 

fermor katsibalis seferis στην φωτογραφία από αριστερά ο Γιώργος Κατσίμπαλης ο Γιώργος Σεφέρης και ο Πάτρικ Λη Φέρμορ

 

Με τον Γίώργο Σεφέρη και τον Γιώργο Κατσίμπαλη, το μυθικό πρωταγωνιστή του Χένρι Μίλερ, στον «Κολοσσό του Μαρουσιού».

 

004

 

 

Τους τελευταίους μήνες της ζωής του ο Πάτρικ Λι Φέρμορ τους πέρασε στην Καρδαμύλη. Εκεί ήταν «το σπίτι του». Οταν τον ρωτούσαν οι δημοσιογράφοι ποια από τις δύο χώρες θεωρούσε πατρίδα του, ποιο από τα δύο σπίτια ένιωθε περισσότερο δικό του, εκείνο της Αγγλίας με τον παλιό μύλο, το ρυάκι και τα πανύψηλα δένδρα ή το άλλο, της Μάνης, «πατρίδα είναι εκεί που έχει κανείς τα βιβλία του» απαντούσε. 

 

f304128b38e3b60fa18439530101bd35

 

Στην οικία Φέρμορ στην Καρδαμύλη γυρίστηκε και η ταινία "Πριν τα Μεσάνυχτα" με πρωταγωνιστές τον Ίθαν Χοκ και τη Ζιλί Ντελπί. Μετά το θάνατό του, τον Ιούνιο του 2011, το σπίτι του στην Καρδαμύλη περιήλθε στην κατοχή του Μουσείου Μπενάκη. Η κατοικία, όπως είχε συμφωνηθεί με το δωρητή αρκετά χρόνια πριν από το θάνατό του, θα χρησιμοποιείται για τη φιλοξενία ερευνητών, ποιητών και πεζογράφων οι οποίοι επισκέπτονται περιοδικά την Ελλάδα για να εργαστούν. Παράλληλα, για ορισμένα χρονικά διαστήματα, το Μουσείο Μπενάκη θα έχει τη δυνατότητα ενοικίασης της κατοικίας προκειμένου να εξασφαλίζει τα έξοδα συντήρησης και φιλοξενίας. Το σπίτι διαθέτει μία μεγάλη βιβλιοθήκη με πολλούς τίτλους και ένα σημαντικό αρχείο.

thumbnail 2 house of patrick joan leigh fermor

 

 

thumbnail 6 house of patrick joan leigh fermor house

 

o patrick 900 1

 

 

o patrick 900

 

 

o patrick 900 4

 

 

the house of patrick

 

 

Αυτή την εποχή πραγματοποιούνται οι εργασίες της επισκευής στα κτίσματα και προχωράει η σχολαστική φροντίδα του κήπου, ώστε να διατηρηθεί σωστά η αρχική μορφή. Η συνεργασία του Μουσείου Μπενάκη με την Aria Hotels θα ξεκινήσει το 2020. Η Aria Hotels εγγυάται την άψογη λειτουργία του σπιτιού ως ξενώνα κατά τους μήνες της ενοικίασης, με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία και το χαρακτήρα του ακινήτου, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία σε ένα θαυμάσιο περιβάλλον.

 

 

 

Πηγές: http://www.iefimerida.grwww.patrickleighfermor.orgwww.el.wikipedia.org

 

 

,