Tι απέγινε ο θησαυρός των Ρομανόφ;

7207224 16x9 700x394

 

Μια από τις πολλές καινοτομίες που εισήγαγε ο τσάρος Πέτρος Α' το 18ο αιώνα στη Ρωσία, ήταν η δημιουργία του κρατικού Tαμείου των Διαμαντιών για τη στέγαση της συλλογής κοσμημάτων που δεν ανήκαν στα μέλη της αυτοκρατορικής οικογένειας αλλά στο κράτος. Ο Μέγας Πέτρος εξασφάλισε έτσι τη δημιουργία μιας μεγάλης συλλογής κοσμημάτων που θα κληροδοτούνταν από γενιά σε γενιά, εξασφαλίζοντας ότι θα παρέμεναν στην κατοχή του στέμματος τα κομμάτια της οποίας δεν μπορούσαν να μεταβληθούν, να πωληθούν ή να παραχωρηθούν. Κάθε αυτοκράτορας ή αυτοκράτειρα που θα ακολουθούσαν θα έπρεπε να αφήσει στο Ταμείο ένα ορισμένο αριθμό κοσμημάτων που θα αποκτούσε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, εξασφαλίζοντας την αίγλη της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Ο ίδιος ο Μέγας Πέτρος άφησε στο Ταμείο όλα τα κοσμήματα που χρησιμοποιήθηκαν στην τελετή της στέψης του, καθώς και πολλά κειμήλια του 15ου και του 16ου αιώνα. Τα κοσμήματα στεγάζονταν στεγάστηκαν σε αίθουσα στο Χειμερινό Ανάκτορο της Αγίας Πετρούπολης.

 

the coronation of empress alexandra fyorodovna 1899 found news photo 600059251 1541084552

 

Η στέψη της αυτοκράτειρας Αλεξάνδρας Φεοντορόβνα το 1899.

 

71IKR7hHR2L Αντιγραφή

 

Η μεγάλη Δούκισσα Ελισσάβετ με μια κυρία των τιμών, φορά το περίφημο devant de corsage από σμαράγδια και διαμάντια το οποίο πούλησε η ίδια στον Σουλτάνο Αβδουλ Χαμίτ το 1905. Το κόσμημα πωλήθηκε κατόπιν στο Παρίσι το 1911...

 

 

Με το πέρασμα των αιώνων οι συλλογές του ταμείου εμπλουτίστηκαν από τις Τσαρίνες και τους Τσάρους που διαδέχθηκαν τον Μέγα Πέτρο με αμύθητους θησαυρούς: «Διαμάντια μεγάλα σαν καρύδια, ρουμπίνια, σμαράγδια λαμπερά, κατακόκκινα ή καταπράσινα και μεγάλα σαν αβγά περιστεριών, μαργαριτάρια σαν φουντούκια, δεμένα μεταξύ τους σε άψογες σειρές, πλατίνα, χρυσό και εκτυφλωτικά μπριγιάν που λάμπουν όπως το κρυστάλλινο νερό που σχηματίζει χρώματα όταν πέφτει πάνω του ο ήλιος...» Έτσι θα περιέγραφαν χρόνια αργότερα οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι που είχαν την ευκαιρία να δουν τα κομμάτια της συλλογής από κοντά... 

Το 1914, υπό την απειλή μιας πιθανής γερμανικής εισβολής λόγω του Α 'Παγκοσμίου Πολέμου, όλη η συλλογή συσκευάστηκε προσεκτικά και στάλθηκε από την Αγία Πετρούπολη στη Μόσχα, όπου τοποθετήθηκε σε θυρίδες κάτω από το Κρεμλίνο για ασφάλεια. Μέσα στη θύελλα της επανάστασης που ακολούθησε ωστόσο η τύχη των κοσμημάτων αγνοείτο. Η αυτοκρατορική συλλογή έμοιαζε να είχε ξεχαστεί μέχρι που ανακαλύφθηκε ξανά το 1926 στο Κρεμλίνο και τα κομμάτια της ταξινομήθηκαν και φωτογραφήθηκαν στο σύνολό τους.

 

romanov crown 1541086211

 

Το γαμήλιο στέμμα της αυτοκράτειρας Αλεξάνδρας Φεοροντόβνα, με διάμετρο μόλις 4 ίντσες, στολισμένο με 320 μεγάλα διαμάντια και 1200 μικρά διαμάντια από της συλλογή της Μεγάλης Αικατερίνης. Πωλήθηκε από τον οίκο Christies to 1927.

 

 

romanov tiara 1541085612

 

Ένα άλλο κομμάτι από τη δημοπρασία των Christies, μια τιάρα από διαμάντια που ανήκε στην αυτοκράτειρα Μαρία Φεντορόβνα.

 

romanov brooch 1541086451

 

Καρφίτσα από μαργαριτάρια, διαμάντια και πολύτιμους λίθους. Πωλήθηκε από τον οίκο Christies to 1927.

 

Όσο παράδοξο και αν φαίνεται σήμερα, οι Μπόλσεβίκοι αποφάσισαν να εκποιήσουν το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής στον οίκο Christie's στο Λονδίνο το 1927.  Η περίφημη αυτή πώληση, ακόμη και οι κατάλογοι της οποίας αποτελούν σπάνιο συλλεκτικό κομμάτι σήμερα, διασκόρπισε τα κομμάτια της συλλογής στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Αν και γνωρίζουμε που βρίσκονται κάποια από αυτά, όπως το γαμήλιο στέμμα της Τσαρίνας Αλεξάνδρας Φεοροντόβνα που αγοράστηκε από την Αμερικανίδα κληρονόμο Marjorie Merriweather Post, η τύχη των περισσότερων αγνοείται σήμερα.
Τα κοσμήματα αυτά όμως δεν ήταν τα μοναδικά των Ρομανόφ. Τουλάχιστον 150 πολύτιμα κοσμήματα φυγαδεύτηκαν από την αυτοκράτειρα Αλεξάνδρα κατά την αιχμαλωσία της και κρύβονταν σε μοναστήρι μέχρι να ανακαλυφθούν το 1933.
Κάποια άλλα απέκρουσαν τις σφαίρες των δολοφόνων των Ρομανόφ, κρυμμένα μέσα στα ρούχα και τους κορσέδες των μελών της αυτοκρατορικής οικογένειας την στιγμή της εκτέλεσής τους...

 

 

fd1be5c7de25815923ab693b28b43895

 

Το αυτοκρατορικό στέμμα, το σκήπτρο και άλλα πολύτιμα κοσμήματα της αυτοκρατορικής συλλογής εκτίθενται σήμερα στο Κρεμλίνο.

 

af main banner 31

 


Για δεκαετίες τα κοσμήματα της συλλογής που δεν είχαν πουληθεί στον οίκο Christies παρέμεναν στο σκοτάδι. Επανεμφανίστηκαν μόλις το 1967 στα πλαίσια των εορτασμών της 50ής επετείου της επανάστασης, όταν εκτέθηκαν στο Κρεμλίνο σε υψηλόβαθμους και ξένους αξιωματούχους. Σήμερα εκτίθενται μόνιμα στο Ταμείο των Διαμαντιών στο Κρεμλίνο εντυπωσιάζοντας τους επισκέπτες με την πολυτέλεια, την αίγλη και την ιστορία αιώνων που κουβαλούν...

Mιχάλης Αργυρόπουλος